Hlavní obsah

Milost! Rus Morozov může obhajovat bronz z Londýna

Rio de Janeiro/Praha

Nikdy nic není definitivní. V Rio de Janeiru původně neměl ruský plavec Vladimír Morozov, kvůli ruskému dopingovému skandálu, ani být. Nevzdal se. Věděl, že je čistý a tak se odvolal k mezinárodní sportovní arbitráži. Nakonec se dočkal verdiktu, ve který doufal. Byl omilostněn a může se pokusit o obhajobu bronzové medaile z Londýna.

Ruský plavec Vladimír Morozov nakonec na OH může startovat.Video: SNTV

 
Článek

"Nejsem fanoušek dávání rozhovorů před začátkem soutěží, ale musím říct, že jsem velmi rád, že tu dnes s vámi můžu být. Posledních pár týdnů bylo velmi náročných. Bylo to nahoru dolů, to mě asi ovlivnilo nejvíc. Rád bych poděkoval ruskému plaveckému svazu a také ministerstvu sportu a všem fanouškům, že mě podporovali. Vím, že se podařilo shromáždit více jak dvě stě podpisů na podporu mé účasti v Riu. Nemám žádné negativní ohlasy a chci poděkovat všem, kteří mě podporovali a věřili ve mě," nechal se slyšet ruský plavec.

Kvalifikační kritéria na olympiádu splnilo 387 ruských sportovců. Pro všechny atlety ale platil zákaz účasti na mezinárodních soutěžích už od loňského listopadu, následoval hromadný trest pro všechny ruské vzpěrače a start ostatních závisel na rozhodnutí mezinárodních sportovních svazů. Po škrtech ve veslování, kanoistice, cyklistice, plavání, zápasu a jachtingu se ruská výprava ztenčila na 271 reprezentantů.

Podle ruských médií CAS a posléze také komise MOV vyhověly odvolání plavců Vladimira Morozova a Nikity Lobinceva. Členové bronzové štafety z Londýna neměli v minulosti dopingový nález, jejich jména se však objevila ve zprávě WADA.

Reklama

Související témata: