Hlavní obsah

Němkám pomohl ke zlatu londýnský úspěch mužů i jejich kouč

Rio de Janeiro

Laura Ludwigová a Kira Walkenhorstová vděčí za olympijské zlato z Ria nejen svým volejbalovým schopnostem, ale i umění trenéra Jürgena Wagnera. Před čtyřmi lety v Londýně dovedl k nečekanému titulu německý mužský pár, v noci na dnešek na Copacabaně slavil double s beachvolejbalistkami z Hamburku.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Radující se německé plážové volejbalistky Laura Ludwigová a Kira Walkenhorstová.

Článek

Trpělivost byla podle kouče Wagnera spolu s fyzičkou, technikou a taktikou klíčovou věcí, které musel velezkušenou Ludwigovou a poměrně mladou Walkenhorstovou naučit. "Na začátku vtrhly na kurt a hned chtěly všechno zbořit, rozcupovat, zničit," vzpomínal Wagner.

Ve středu v noci na nejslavnější pláži v Riu nedopřály euforii domácí Brazílii, ale hrstce německých fanoušků v dvanáctitisícovém hledišti. Úřadující mistryně světa Agathu a Barbaru porazily 21:18, 21:14. Po vítězství ve skupině neztratily v play off ani set, v Riu vyhrály všech sedm zápasů.

"O co větší tlak na nás byl, o to líp jsme hrály," radovala se pětadvacetiletá Walkenhorstová. Kariéru přitom musela předloni v létě skoro na rok přerušit kvůli mononukleóze, ale skvělá polařka Ludwigová si na svou blokařku počkala. "To nás ještě více posílilo," vzpomínala vyšší z německé dvojice na dlouhou zdravotní pauzu.

Společně letos před olympiádou vyhrály čtyři turnaje Světového okruhu a také titul mistryň Evropy. Ludwigovou na hrách v Londýně 2012 inspirovala zlatá cesta Juliuse Brinka a Jonase Reckermanna. Když přestali hrát, najaly s Walkenhorstovou jejich kouče a celkově rozšířily realizační tým včetně sportovní psycholožky.

I sám Brink jim předpovídá růžovou budoucnost. "Můžou teď vládnout beachvolejbalu několik let. Z jejich hry se bude spousta týmů učit a budou je kopírovat. Ukázaly, jak ho hrát. Ostatní se pokusí hrát stejně, protože ve většině elementů jsou teď nejlepší," tvrdil Brink. S Reckermannem v Londýně vybojovali olympijské zlato jako první Evropané, teď se totéž povedlo jejich krajankám.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.