Hlavní obsah

Nepatříš sem! Ruska pyká za minulost

Rio de Janeiro

Pískot z hlediště, nevybíravá kritika od soupeřů. Účast plavkyně Julije Jefimovové, která úspěšným odvoláním u sportovní arbitráže CAS unikla zákazu startu po dvojnásobném dopingu, na hrách v Riu budí vášně. A stříbrná medaile rusky na prsařské stovce výbušnou atmosféru ještě přiživila.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Ruská plavkyně Julia Jefimovová se stříbrnou medailí z prsařské stovky.

Článek

Kdykoliv Jefimovová vystoupila na blok, ozval se v hledišti plavecké arény v Olympijském parku pískot a bučení. A v epickém příběhu o dobru a zlu podlehla ve finále stovky jen Američance Lilli Kingové, která svůj nesouhlas se startem dopingové hříšnice jasně deklarovala. Devatenáctiletá plavkyně při pohledu na radost Rusky po vítězné rozplavbě káravě zahrozila prstem a po finále své soupeřce odmítla podat ruku.

Svůj triumf Kingová brala jako vzkaz. „Je to důkaz, že můžete závodit čistě a přitom být nejlepší. Cesta je. Je to ale o tvrdé práci," vyprávěla novinářům. Svým veřejným postojem přitom vyjádřila to, co si většina sportovců myslí. „Někdo to říct musel. Podle reakcí okolí je dobře, že se tohle téma otevřelo," líčila.

Postoj Kingové podpořila i největší hvězda bazénu v Riu Michael Phelps. „Tahle politická rozhodnutí škodí nejen plavání, ale celému sportu. Několikrát pozitivně testovaní sportovci tu nemají co dělat. Boří to vlastní podstatu sportu a to mě vážně štve," ulevil si legendární olympionik.

Samotnou Jefimovovou dění kolem bazénu a zisk stříbra dohnal k slzám. „Ještě před pár dny jsem vlastně nevěděla, zda na hrách budu jenom proto, že jsem Ruska. A teď jsem neskonale šťastná," vzlykala do mikrofonů.

Reklama