Hlavní obsah

Olympijské kruhy postavili z odpadků. Stavba na slavné pláži v Riu má varovat

Rio de Janeiro

Přesně čtrnáct dnů před startem olympijských her v Riu de Janeiro byly na slavné pláži Copacabana vztyčeny obří olympijské kruhy. Zajímavostí je, že byly zhotoveny z odpadu nalezeného v ulicích brazilského velkoměsta. Stavba symbolu her o rozměrech šest krát tři metry byla zhotovena z celkem 65 kilogramů plastového odpadu.

Olympijské kruhy na pláži CopacabanaVideo: Reuters

 
Článek

„Použili jsme recyklovaný materiál, abychom využili to, co lidé vyhodili. Recyklování je důležité, rozhodli jsme se pro tuto stavbu, abychom ukázali, že vyhozená lahev může být použita i na stavbu olympijského symbolu," vysvětlovala agentuře Reuters studentka Brenda Isabellová, která se na zhotovení kruhů podílela.

Celý projekt vedla brazilská umělkyně Elisa Brasil ve spolupráci s radnicí v Riu.

„Chtěli jsme co nejvíce využít platformu poskytnutou olympijskými hrami, využili jsme ikonické místo na pláži Copacabana, abychom do světa vyslali zprávu o udržitelnosti. Způsob, jakým využíváme plasty, obzvláště PET lahve, je zcela neudržitelné," uvedla umělkyně.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.