Hlavní obsah

Slzy a těžká volba, která vyšla. Čtyřkajak je ve finále

pn (Rio de Janeiro)Sport.cz

Trable háčka jsou pryč, čtyřkajak ukázal svou sílu. Daniel Havel po dvou dnech silných zažívacích problémů usedl v páteční rozjížďce na své místo a pomohl posádce k přímému postupu do sobotního finále.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Daniel Havel (zprava), Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba na čtyřkajaku suverénně vyhráli rozjížďku.

Článek
Fotogalerie

Havel začal mít problémy se žaludkem v noci na středu a ještě ve čtvrtek ráno zvracel. Slabost z nevolnosti mu zabránila odjet na sto procent závod kategorie K2, veškerá pozornost se ale upírala hlavně ke startu čtyřkajaku, který obhajuje bronz z olympiády v Londýně.

A pětadvacetiletý závodník přiznal, že zásadní rozhodnutí, zda uvolnit místo náhradníkovi Jakubu Špicarovi, bylo hodně těžké. „Měl jsem před sebou možná jedno z nejhorších rozhodnutí v životě. Dokonce jsem to nějak neunesl a celé dopoledne probrečel. Naštěstí to dopadlo dobře," vyprávěl po suverénní jízdě do boje o medaile.

Cítil se už lépe

V čele kvarteta na úzké lodi se Havel oháněl pádlem v rychlém tempu, byť cítil, že se silami to ještě není úplně ono. „Cítil jsem se o dvě stě procent lépe než předchozí den. Se zdravím bylo konečně všechno tak, jak má být, i když se ještě cítím trochu slabší. Ale důležitá je sobota," myslel už na finále.

A na zbytku posádky byla po hladkém postupu patrná velká úleva, že jsou potíže pryč. „Dan byl s ohledem na okolnosti dost nervózní. Trochu jsem se bál, jestli je opravdu v pohodě. Rozjížďka ale ukázala, že je. Jen má v hlavě, aby nám to nezkazil. Ale už se jedou fórky, jestli třeba neměl po jízdě hnědé kalhoty," líčil se smíchem Josef Dostál, stříbrný medailista na kilometru v singlu.

Češi zaznamenali v rozjížďkách vůbec nejrychlejší čas a ve finále (15:12 SELČ) pojedou vedle favorizovaných Němců. „Oni pojedou hrozně rychle. Když se jich ale budeme držet až do finiše, tak by to mohlo být dobré. Musíme jet náš nejlepší závod," burcoval zbytek posádky Dostál.

Jak si povede český čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba ve finále?
Získá zlato
63,3 %
Bude stříbrný
18,6 %
Vybojuje bronz
8 %
Medaili nezíská
10,1 %
Celkem hlasovalo 12786 čtenářů.

Reklama