Hlavní obsah

Sportovci rozhodli: vlajku na zahajovacím ceremoniálu ponese Krpálek

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Judista Lukáš Krpálek si připsal první olympijské vítězství ještě před startem svého turnaje. Při hlasování českých sportovců o vlajkonoši pro páteční slavnostní zahájení jasně zvítězil a na stadión Maracana v Riu tak celou českou výpravu přivede.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Judista Lukáš Krpálek ponese českou vlajku během zahajovacího ceremoniálu OH v Riu.

Článek

Judista Lukáš Krpálek se připravuje na olympiádu v Riu

Radek Štěpánek, nebo Petra Kvitová? Či snad někdo z atletů? Jmen potenciálních kandidátů padalo hodně, ale volba byla poprvé v historii v rukou českých olympioniků. Ti dostali seznam zhruba šesti desítek jmen, která připadala v úvahu. Ze hry byli sportovci, kteří v době zahájení ještě v Riu nebudou (např. Barbora Špotáková a Zuzana Hejnová), nebo ti, jimž začínají soutěže hned druhý den po ceremoniálu (skifaři Ondřej Synek i Mirka Topinková Knapková).

„Volební účast byla hodně vysoká a Lukáš vyhrál jasně," prozradil šéf české mise Martin Doktor, jenž byl jako kanoista sám vlajkonošem při olympiádě v Sydney 2000.

Krpálek do Ria dorazí teprve v pátek, zpráva o zvolení ho tak zastihla ještě doma. „Mám obrovskou radost. Nečekal jsem to, protože dobrých sportovců máme v týmu opravdu hodně. Sice jsem věděl, že spousta z nich přijede až na druhou polovinu her, ale stejně jsem v to nedoufal. Vážím si toho," ujišťoval bývalý mistr světa a dvojnásobný mistr Evropy.

Čeští vlajkonoši na letních olympijských hrách
Atlanta 1996
Václav Chalupa, veslování
Sydney 2000
Martin Doktor, rychlostní kanoistika
Atény 2004
Květoslav Svoboda, plavání
Peking 2008
Štěpánka Hilgertová, vodní slalom
Londýn 2012
Petr Koukal, badminton
Rio de Janeiro 2016
Lukáš Krpálek, judo

Nástup s vlajkou pro něj úplnou novinkou nebude, ve stejné roli se představil už loni při Evropských hrách v Baku. I tam vyhrál ve volbě sportovců. „Tam jsem měl premiéru. Jsem rád, že jsem si to tam vyzkoušel a teď načisto to bude přímo na olympiádě," těší se Krpálek, jehož čeká soutěž ve čtvrtek 11. srpna.

První dávka nervozity dorazí ale už v pátek. „Jít za Českou republiku na olympijských hrách a nést vlajku, to je jedna z největších věcí, které může sportovec zažít. Moc jsem si přál se zúčastnit zahájení a jednou třeba nést vlajku," přiznával pětadvacetiletý judista, jenž bude šestým vlajkonošem na letní olympiádě v historii samostatného Česka. Žádný z nich ale potom na hrách nezískal medaili, naposledy se to povedlo stříbrnému diskaři Imrichu Bugárovi v Moskvě 1980.

Reklama

Související témata: