Hlavní obsah

Tisíce lidí sledovaly Synkovo finále v parku Rio-Lipno

Lipno nad Vltavou

Pár metrů před cílem dnešního olympijského veslařského finále to z hrdel tisícovek diváků, kteří závod sledovali na velkoplošné obrazovce v Olympijském parku Rio-Lipno v Lipně nad Vltavou, zašumělo zklamáním. Bylo už zřejmé, že český reprezentant Ondřej Synek skončí třetí a vytouženou zlatou medaili v Brazílii nezíská. Po projetí cílem se však ozval hromový aplaus a potlesk, kterým diváci Synkův výkon odměnili.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Prostor před hlavním podiem a velkoplošnou obrazovkou se zaplnil už krátce před 15:30, kdy ve finále B startovala Miroslava Topinková Knapková. Také ona se za své vítězství a konečné sedmé místo dočkala ovací. "Úžasná jízda od startu do cíle. Škoda, že to nebylo finále A," poznamenal veslař Václav Chalupa, držitel stříbrné olympijské medaile z Barcelony, který závod dnes na Lipně spolukomentoval.

"Ondrovi jsem vítězství a velké zlato moc přál. Myslím, že jeho kariéra pomalu končí a na další olympiádě už asi nebude. Každopádně je jedním z našich nejlepších sportovců, a to nejen výkony, ale i projevem," řekl ČTK šedesátiletý Vlastimil Koller, který se na dnešní finále přijel na Lipno podívat z Jindřichova Hradce.

Koller je velký sportovní fanoušek. Většinu sportů sleduje v televizi, ale fandění uprostřed několika tisíc diváků je prý zcela jiný zážitek. Svou aktivní diváckou kariéru zahájil před lety na lyžařském šampionátu v Liberci, od té doby prý viděl všechna mistrovství světa a Světové poháry konající se v Česku. Jezdí také na závody formule 1 do Itálie, letos už má koupené vstupenky na biatlonový šampionát v Novém Městě na Moravě. "Olympijský park je bezvadný, určitě pomůže k získání mládeže pro sport. Je to cesta, jak zvednout děti od židlí u počítačů," řekl Koller.

Mezi návštěvníky olympijského parku na Lipně byli v sobotu lidé všech věkových kategorií. Mezi nejstarší a přitom aktivní sportovce patřil třiaosmdesátiletý Jan Prüher z Českých Budějovic. Na Lipno přijel s manželkou na kole ze Zátoně, prohlédl si sportoviště a zase se na kole vrátil.

"Je to velmi dobrá myšlenka, hlavně pro mladé lidi. Uvidí, že Lipno není konec světa, ale středisko na úrovni. Taková pouť jako dnes tady nebude vždycky," řekl Prüher. Synkův závod sledovala také skupinka studentů z Prahy. "Zajímá nás, jak to tady vypadá, vyzkoušíme nějaké sporty, hlavně lukostřelbu, půjdeme se vykoupat," řekl ČTK dvaadvacetiletý Michal Fryč.

Reklama