Hlavní obsah

Zlatá tečka. Speciální taktika, dokonalý způsob loučení, jásal Cancellara

Rio de Janeiro

Triumfálně skočil do náruče trenéra, pod palmami v cílovém prostoru olympijské časovky pak Švýcar Fabian Cancellara v dlaních skrýval slzy. Už před sezónou ohlásil, že jde o poslední rok v cyklistickém sedle na profesionální úrovni. A vše upřel k olympijskému závodu v Riu. Po famózním výkonu udělal zlatou tečku za kariérou!

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Švýcar Fabian Cancellara potvrdil v olympijské časovce roli favorita.

Článek

„Opustit svět vrcholového sportu se zlatou medailí z olympijských her je prostě perfektní, ba přímo dokonalý způsob," vyprávěl dojatě pětatřicetiletý Cancellara, který se pyšní kvůli vytrvalosti, síle, bojovností a mimořádným svalovým dispozicím přezdívce Spartakus.

Během kariéry ovládl čtyřikrát časovku na MS, byl jejím králem i při OH v Pekingu. Při pokusu o obhajobu zlata v Londýně 2012 však spadl. A umínil si, že se vrátí na trůn v Riu.

Jenže v minulém roce jej pronásledovala zranění. Opakovaně si při pádech přivodil nejrůznější zlomeniny, během italského Gira si pak poranil dva obratle. Zdálo se, že je konec. Ale Cancellara se rozhodl ještě sezónu vydržet. „Měl jsem pochybnosti. Po všech vzestupech a pádech, je úžasné slavit teď vítězství," juchal v Riu borec, jenž vyhrál třikrát slavnou klasiku Paříž-Roubaix a pyšní se mimo jiné i sedmi etapovými triumfy z Tour de France.

„Připravili jsme pro závod speciální taktiku. Bylo důležité, abych měl správný rytmus. Nechtěl jsem jet od začátku na plný plyn a dojíždět s prázdnou nádrží, protože časovka na jednu hodinu je velmi dlouhá. Cílem bylo perfektní tempo. Jsem hrdý, jak jsem vše s celým týmem zvládl," vyprávěl Cancellara a plánoval bujarou oslavu.

Reklama

Související témata: