Hlavní obsah

Bilesová nebude v Tokiu obhajovat zlato ani na prostných

Aktualizováno

Gymnastka Simone Bilesová nebude obhajovat olympijské zlato ani v podělí na prostných. Čtyřnásobná šampionka z Ria de Janeiro už dříve v Tokiu kvůli psychickým problémům vzdala čtyři závody. Posledním otevřeným startem čtyřiadvacetileté Američanky zůstalo finále kladiny, jež je na programu v úterý.

Foto: Gregory Bull, ČTK/AP

Simone Bilesová, největší hvězda gymnastiky, kterou na OH v Tokiu sužují psychické problémy.

Článek

Od Bilesové se očekávalo, že by mohla být největší osobností tokijských her. Mohla dokonce zaútočit na šest zlatých medailí a stát se s deseti zlaty nejúspěšnější ženou v historii OH. Hned z první medailové disciplíny, soutěže družstev, ale Bilesová po úvodním cvičení odstoupila a postupně odřekla start ve finále víceboje, na přeskoku, na bradlech a nyní i prostná.

"Tak jako tak stojíme všichni za tebou, Simone," uvedla na twitteru organizace USA Gymnastics. Bilesová si vysloužila ocenění fanoušků a sportovní veřejnosti za to, že se nebála o svých psychických problémech promluvit. O jejím případném startu na kladině se rozhodne později.

Devatenáctinásobná mistryně světa Bilesová se potýká s mentálním blokem nazývaném "twisties", jenž spočívá v tom, že má problémy posoudit, kde se během prvků ve vzduchu nachází její tělo v porovnání se zemí.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Čekaly se od ní medailové hody, ale americká gymnastická hvězda Simone Bilesová všechny překvapila.

V pondělním finále na prostných nahradí Bilesovou Britka Jennifer Gadirovová.

Reklama

Související témata: