Hlavní obsah

Japonský deník, který je partnerem olympiády, vyzval k jejímu zrušení

Tokio

Japonský deník Asahi šimbun, který je oficiálním partnerem blížící se olympiády v Tokiu, v dnešním úvodníku vyzval k jejímu zrušení. Uvedl, že olympijské hry by byly kvůli přetrvávající koronavirové krizi rizikem pro veřejnost a znamenaly by další zvýšení tlaku na zdravotnický systém země. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Lidé protestující proti olympiádě v Tokiu.

Článek

Průzkumy veřejného mínění z poslední doby ukazují, že většina obyvatel Japonska je proti tomu, aby se olympiáda v Tokiu letos v létě konala. Hry byly již loni kvůli pandemii nemoci covid-19 odloženy, začít by měly 23. července. Japonsko ponechalo své hranice od loňského roku pro cizince převážně uzavřené a lidé se obávají, co se situací v zemi udělá příjezd desítek tisíc sportovců a funkcionářů.

V Japonsku se od začátku pandemie nakazilo podle americké Univerzity Johnse Hopkinse téměř 727 000 lidí a více než 12 400 z nich zemřelo. Vzhledem k velikosti Japonska, které má 126 milionů obyvatel, a v porovnání s dalšími státy je to sice poměrně nízké číslo, země se ale nyní potýká s čtvrtou vlnou nákazy, kvůli níž úřady vyhlásily již v deseti prefekturách včetně Tokia nouzový stav.

To, že se jeden z nejprestižnějších japonských listů Asahi šimbun přidal k hlasům volajícím po zrušení olympiády, podle agentury Reuters dále zvýší pochybnosti o tom, zda se hry mohou v letošním roce uskutečnit. Úvodník listu byl dnes široce sdílen na sociálních sítích.

"Žádáme premiéra (Jošihideho) Sugu, aby klidně a objektivně zhodnotil situaci a rozhodl o zrušení této události letos v létě. Zdaleka se nenacházíme ve stavu, kdy by všichni lidé mohli věřit, že budou v bezpečí," uvedl levicově orientovaný deník Asahi šimbun, který je často kritický k Sugově vládnoucí Liberálnědemokratické straně (LDP). Podobně jako Asahi jsou oficiálními partnery tokijské olympiády i další velké japonské deníky Mainiči šimbun, Jomiuri šimbun či Nikkei.

Organizátoři stále opakují, že se olympiáda konat může, přičemž poukazují na další sportovní události, které úspěšně probíhají. "Hrají se dokonce i baseballová utkání. Proč tedy ne olympiáda? Bude to dobré i pro ekonomiku," řekl agentuře Reuters vlivný představitel LDP Kózó Jamamoto. "Olympiáda bude, i kdyby měla být bez diváků... Jakmile začne, všichni budou rádi," dodal.

Japonsko dnes oznámilo, že 1. června chce začít očkovat svou olympijskou delegaci - asi 1600 lidí, včetně sportovců a jejich trenérů, dostane vakcínu od firmy Pfizer. Tyto vakcíny byly darovány společností zvlášť a nespadají do zásilky, která byla určena pro japonskou veřejnost. Japonsko jinak v očkovací kampani patří mezi velkými a bohatými státy k nejpomalejším. Alespoň první dávku dostalo v Japonsku jen něco přes pět procent lidí.

Reklama