Hlavní obsah

Kanaďan De Grasse si doběhl pro olympijské zlato na 200 m

Tokio

Kanaďan Andre De Grasse dnes v Tokiu k bronzu na stovce přidal olympijské zlato v běhu na 200 metrů v čase 19,62 sekundy. Stal se tak nejúspěšnějším sprinterem her a nástupcem Jamajčana Usaina Bolta.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Kanaďan De Grasse si doběhl pro olympijské zlato na 200 m

Článek

Dvojnásobným úspěchem Keňanů skončilo finále v běhu na 800 metrů. Vítězný Emmanuel Korir navázal na dvě zlaté svého krajana Davida Rudishy. Překvapivou hrdinkou běhu žen na 3000 metrů překážek byla Peruth Chemutaiová a stala se první ženou v historii, která získala pro Ugandu olympijskou medaili a hned zlatou. Soutěž kladivářů vyhrál Polák Wojciech Nowicki osobním rekordem 82,52 metru a napodobil krajanku Anitu Wlodarczykovou, která triumfovala o den dříve.

Šestadvacetiletý De Grasse měl ve sbírce už osm medailí z olympijských her a mistrovství světa, ale ta dnešní je první zlatá. Ve finále zlepšil svůj kanadský rekord ze semifinále o dalších jedenáct setin a nechal za sebou americké favority, mistra světa a lídra letošních tabulek Noaha Lylese i Kennetha Bednarka, který získal stříbro v osobním rekordu 19,68 sekundy. .

Pro Kanadu vybojoval první sprinterské zlato od výhry Donovana Baileyho na stovce v roce 1996 v Atlantě. "Po stovce jsem byl trochu zklamaný. Myslel jsem si, že jsem mohl běžet lépe. Tak jsem si řekl, že musím dostat těch 200 metrů. Věděl jsem, že mě Američani přinutí k mému maximu. Osobní rekord už byl pět let starý, dobře, že je konečně pryč," řekl vítěz, který se časem zařadil na osmé místo dlouhodobých tabulek.

Jestliže stovka skončila senzačním vítězstvím Itala Lamonta Marcella Jacobse, triumf De Grasseho takovým překvapením nebyl. Jeho největší soupeř Lyles sice naposledy prohrál v roce 2019 na Diamantové lize v Římě, ale do Tokia nedorazil v optimální formě. Už v semifinále měl problémy a dnes se musel spokojit s bronzem.

Američané tak na sprinterské zlato z her musejí čekat dál. Velkou nadějí je pro ně teprve šestnáctiletý Erriyon Knighton, který dnes doběhl čtvrtý. Na kontě už má juniorský světový rekord 19,84 sekundy, tak rychle v jeho věku neběhal ani Bolt.

Rudisha, který osmistovku vyhrál na dvou předcházejících hrách, byl kvůli vleklým zdravotním problémům jen mezi diváky a musel mít radost z keňského finiše. Do posledního kola vbíhal na první pozici Nijel Amos z Botswany, stříbrný medailista z her v Londýně v roce 2012.

Pak se ale přes něj přehnala většina soupeřů a Korir s Fergusonem Rotichem si rozdělili nejcennější kovy. Třetí doběhl Polák Patryk Dobek, letošní halový mistr Evropy.

Ve steeplu po pomalém začátku nasadila ostré tempo Američanka Courtney Frerichsová a africké běžkyně její trhák nezachytily. S náskokem vbíhala do posledního kola, pak jí došly síly a toho využila Chemutaiová, která zvítězila v národním rekordu 9:01,45. Své maximum zlepšila rázem o více než šest sekund.

Frerichsová druhou pozici udržela a čest keňských vytrvalkyň zachraňovala třetím místem opět Hyvin Kiyengová, která byla v Riu de Janeiro stříbrná. Její krajanka a světová rekordmanka Beatrice Chepkoechová, která na posledním mistrovství světa vládla na steeplu s velkým náskokem, doběhla až sedmá.

Američanka Emma Coburnová, překvapivá mistryně světa z roku 2017, která se od Ria nikdy nevracela z velkých akcí bez medaile, byla diskvalifikována. Olympijské zlato nemohla obhajovat Ruth Jebetová z Bahrajnu, protože pyká za doping.

Dvaatřicetiletý Nowicki je stálicí hodu kladivem, ale zatím byl věčně třetí. Bronz má nejen z Ria de Janeiro, ale i ze tří posledních šampionátů. Do Tokia ale dorazil v životní formě, což ukázal už vítězstvím v kvalifikaci. Ve finále šel do vedení hned prvním pokusem dlouhým 81,16 metru, pak se ještě dvakrát zlepšil až na 82,52. Bylo to potřeba, protože hodně přidali i soupeři.

Krajan Pawel Fajdek má čtyři tituly mistra světa a v tabulkách 62 výkonů přes 80 metrů. Ale olympiáda jako by pro něj byla až do dneška zakletá. V Londýně neměl v kvalifikaci ani jeden platný pokus, nepostoupil do finále ani v Riu. V Tokiu ale pátým pokusem dlouhým 81,53 metru pronikl na bronzovou příčku.

Mezi polský tandem se překvapivě vklínil Nor Eivind Henriksen, který výkonem 81,58 přidal více než dva a půl metru k osobnímu maximu. Osmdesátimetrovou hranici přehodil i dvacetiletý Ukrajinec Mychajlo Kochan, což se v jeho věku ještě nikomu nepodařilo, ale stačilo to jen na čtvrté místo.

Reklama

Související témata: