Hlavní obsah

Maximum v pravou chvíli! Oba čeští oštěpaři postoupili do olympijského finále

Tokio
Aktualizováno

Oštěpaři Vítězslav Veselý a Jakub Vadlejch v Tokiu uspěli v olympijské kvalifikaci, oba předvedli své letošní maximum a zopakují si finále z Ria de Janeiro. Vadlejch posledním pokusem hodil 84,93 metru, což byl čtvrtý nejlepší výkon v kvalifikaci. Veselý sice limit nesplnil, ale 83,04 metru ho zařadilo na osmé místo. Napravili tak úterní selhání českých vrhačů, kdy v kvalifikaci vypadly všechny tři oštěpařky Barbora Špotáková, Nikola Ogrodníková a Irena Gillarová a neuspěl ani koulař Tomáš Staněk.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Vítězslav Veselý během olympijské kvalifikace v Tokiu.

Článek

Vadlejch, který má ve sbírce stříbro z mistrovství světa z roku 2017, poslal oštěp dvakrát pod hranici 80 metrů a byl na pokraji vyřazení. Třetí pokus mu však vyšel dokonale. Hodil o víc než dva a půl metru dál než na Zlaté tretře.

Veselý bude ve finále už počtvrté. Probojoval se tam už při premiéře v Pekingu v roce 2008 a o čtyři roky později získal v Londýně bronz, který mu ale byl přidělen až dodatečně po diskvalifikaci původně stříbrného Ukrajince Oleksandra Pjatnycji za doping.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Jakub Vadlejch v kvalifikaci oštěpařů přehodil požadovaný limit.

Až třetím pokusem si finále zajistil největší favorit Němec Johannes Vetter, suverén dvou posledních sezon, který jako jediný hází pravidelně přes 90 metrů. První dva hody se mu vůbec nepovedly, při třetím ale poslal oštěp do vzdálenosti 85,64. Nejdál hodil Ind Níradž Čopra - 86,65 m.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Vítězslav Veselý v olympijské kvalifikaci oštěpařů.

Veselý s Vadlejchem obsadili před pěti lety v Riu de Janeiro sedmé a osmé místo, ale několik jejich tehdejších přemožitelů v sobotu ve finále nebude. Mezi vyřazenými jsou stříbrný Keňan Yulius Yego i bronzový Keshorn Walcott z Trinidadu a Tobaga. Vypadl i poslední mistr světa Anderson Peters z Grenady.

Reklama