Hlavní obsah

Česko - Řecko 97:72Paráda! Basketbalisté vyřídili Řecko a probojovali se na olympiádu do Tokia

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Nádhera, paráda a obrovská senzace. Čeští basketbalisté završili vítězně náročnou cestu olympijskou kvalifikací ve Victorii, když ve finále rozdrtili Řecko 97:72 a vybojovali letenky do Tokia. Reprezentační tým mužů se vrací na olympijské hry po 41 letech, kde v základní skupině potká USA, Francii a Írán.

Foto: Chad Hipolito, ČTK/AP

Česká radost. Basketbalisté završili vítězně náročnou cestu olympijskou kvalifikací ve Victorii, když ve finále rozdrtili Řecko 97:72. Na snímku slaví Ondřej Balvín.

Článek
Fotogalerie

Radost z nečekaného postupu na OH byla veliká. Ihned po zápase přebrali čeští hráči dekret, který je opravňuje k účasti na turnaji pod pěti kruhy, jenž pro ně začne přesně za dvacet dní. Za triumfem šli reprezentanti odhodlaně a díky vynikajícímu výkonu ve všech směrech.

Utkání o všechno začali stejně skvěle jako o den dříve proti Kanadě a po pěti minutách vedli 20:6, když zužitkovali každou ze čtyř řeckých ztrát k úspěšnému rychlému protiútoku. Dařilo se i zakončení zdálky a v obraně důsledným přístupem nepouštěli soupeře takřka ke střelbě.

Po oddechovém času Řecko zvedlo hlavu v útoku, dalo pět trojek z osmi pokusů, ale národní tým také v rozjeté kanonádě nebrzdil. Při chuti byli zejména Auda s Veselým, poprvé během kvalifikace se dařilo i Bohačíkovi.

Foto: Chad Hipolito, ČTK/AP

Hotovo. Čeští basketbalisté završili vítězně náročnou cestu olympijskou kvalifikací. Jednu z akcí zakončuje Jaromír Bohačík.

Řekové se pak už nedostali na nižší než pětibodový rozdíl ve skóre, i když pod košem se snažil zlobit 218 centimetrů vysoký řecký pivot Papajanis. Všechno vyřešila třetí čtvrtina, v ní český tým soupeře doslova převálcoval na útočné polovině a nedovolil mu prakticky nic pod vlastním košem.

Čtvrt hodiny před koncem to bylo 65:49 a na řeckém týmu byla patrná únava i frustrace, zatímco čeští hráči působili svěže a sebevědomě. Ani trojková střelba Řekům nešla, vlastně neměli protizbraň. Náskok reprezentace jen rostl, dařilo se každému, kdo přišel na palubovku. Úspěšnost zakončení národního týmu za celý zápas se dostala na 62 procent.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Celkem pět českých basketbalistů mělo dvouciferný počet bodů, včetně tvůrce hry Satoranského, který přitom mohl v klidu i odpočívat. když ho na rozehrávce skvěle zastoupil Sehnal. Stav 93:63 pět minut před koncem znamenal, že je hotovo. Tváře českých hráčů i realizačního týmu už zdobil úsměv, i když se ještě dohrávalo. O vítězství reprezentantů ale nebylo pochyb, jejich kapitán Satoranský byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem kvalifikace.

Finále olympijské kvalifikace basketbalistů ve Victorii:
Česko - Řecko 97:72
Nejvíce bodů: Auda 20, Veselý 16, Bohačík 15, Balvín 14. Satoranský 12, Sehnal 9. Schilb 8– Papajannis 14, Mitoglu a Larencakis po 12, Slukas 11, Calathes 9, Kacivelis 5, trestné hody 16/12:15/10, trojky 11:8, 480 diváků (omezený počet), čtvrtiny 32:22, 18:21, 31:11, 16:18.
Složení základních skupin pro olympijské hry v Tokiu (25. července - 7. srpna):
Skupina A:
Írán
Francie
USA
Česko
Skupina B:
Německo
Austrálie
Itálie
Nigérie.
Skupina C:
Argentina
Japonsko
Španělsko
Slovinsko

Reklama

Související témata: