Hlavní obsah

Podle Bacha bude minimálně 75 procent účastníků OH očkovaných

Tokio

Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach uvedl, že minimálně tři čtvrtiny účastníků olympijských a paralympijských her v Tokiu budou očkovány proti koronaviru. Bach doufá, že by se číslo v době akce mohlo zvýšit až na 80 procent.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Thomas Bach, šéf MOV.

Článek

Šéf MOV hovořil o stavu vakcinace olympijských účastníků během virtuálního setkání s japonskými organizátory. "Pětasedmdesát procent obyvatel olympijské vesnice je očkováno nebo má zajištěno očkování krátce před olympijskými hrami," řekl Bach. "Ale naše snažení tím nekončí. Máme dobré důvody se domnívat, že by toto číslo mohlo být hodně přes 80 procent," dodal zhruba dva měsíce před zahájením odložených OH plánovaným na 23. července.

Český olympijský výbor nabízí sportovcům vládou schválené očkování. Lékařská komise ČOV očkování doporučuje, ale rozhodnutí je na každém sportovci.

Vzhledem ke zhoršené koronavirové situaci vnímá podle průzkumů většina Japonců konání OH kriticky. Země se aktuálně potýká už se čtvrtou vlnou a v devíti prefekturách včetně Tokia je vyhlášen stav nouze. Proti pořádání her se vyslovily také japonské lékařské odbory.

Reklama