Hlavní obsah

Šetřit se bude téměř všude, naznačil šéf tokijských pořadatelů

Tokio

Ačkoli od odložení olympijských her v Tokiu na příští rok uplynuly už bezmála dva měsíce, japonští pořadatelé stále nemají spočítáno, kolik je odklad bude stát. Ředitel organizačního výboru Toširo Muto nicméně naznačil, že šetřit se bude takřka na všech frontách.

Foto: Český olympijský výbor

Budovu za lodí má obývat česká výpravy při hrách v Tokiu. Ilustrační foto.

Článek

"Musíme si položit otázku, jaké záležitosti jsou při hrách základní a nepostradatelné," prohlásil Muto na videokonferenci ve shodě s prezidentem MOV Thomasem Bachem. Ten ve čtvrtek ujistil, že i při snaze nalézt co nejvíce možných úspor musí zůstat zajištěna kvalita soutěží i duch her.

Japonská média odhadla, že odklad her o rok vyjde na dvě až šest miliard dolarů (51 až 154 miliard korun). Většinu zaplatí japonská vláda, MOV podle čtvrtečního prohlášení přispěje 650 miliony dolarů.

Pořadatelé zvažují zkrácení tradiční štafety s olympijskou pochodní, která měla trvat 121 dnů a mělo se do ní zapojit více než 10.000 běžců. O jiných konkrétních škrtech Muto zatím nehovořil. "Tyto hry ale budou unikátní a docela určitě jiné než olympiády, které jsme dosud znali," řekl.

Olympijské hry byly poprvé v historii odloženy, což si vynutila pandemie nemoci covid-19. V Tokiu se uskuteční příští rok od 23. července do 8. srpna.

Reklama

Související témata: