Hlavní obsah

Sprinterka Okagbareová kvůli dopingu nepoběží semifinále stovky

Nigerijská sprinterka Blessing Okagbareová byla kvůli porušení pravidel o dopingu předběžně suspendována a na olympijských hrách v Tokiu nepoběží dnešní semifinále na 100 metrů. Dvaatřicetileté závodnici zastavila s okamžitou platností činnost Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) kvůli nálezu lidského růstového hormonu při mimosoutěžní dopingové kontrole z 19. července. Kvůli pozitivnímu testu nesmí v Tokiu startovat ani keňský sprinter Mark Odhiambo.

Foto: Phil Noble, Reuters

Nigerijská sprinterka Blessing Okagbareová porušila pravidla o dopingu.

Článek

AIU oznámila, že příslušná laboratoř Mezinárodní antidopingové federace WADA informovala Okagbareovou o výsledcích analýzy v pátek. Ve stejný den byly v Tokiu na programu rozběhy, do kterých ještě nastoupila a celkově devátým časem 11,05 postoupila do semifinálové fáze.

"Sportovkyně byla o výsledku analýzy a své dočasné suspendaci informována dnes ráno v Tokiu," uvedla AIU.

Okagbareová startuje na čtvrtých olympijských hrách, v Pekingu 2008 vybojovala stříbrnou medaili ve skoku dalekém. Z dálky má také stříbro z moskevského mistrovství světa v roce 2013, kde tehdy byla třetí na dvoustovce. V letošních světových tabulkách běhu na 100 metrů jí patří výkonem 10,89 sedmé místo. V Tokiu měla startovat ještě na dvojnásobné trati a ve sprinterské štafetě.

Keňan Odhiambo byl z her stažen několik hodin před plánovaným startem v rozbězích na 100 metrů. Osmadvacetiletý sprinter s osobním rekordem 10,05 měl podle prohlášení AIU pozitivní test na anabolický steroid metasteron.

Nigérie a Keňa patří podle hodnocení AIU mezi sedmičku aktuálně nejrizikovějších zemí, co se dopingu týká. Před několika dny organizace oznámila, že z původní třiadvacetičlenné nominace Nigérie nebude moci v Tokiu startovat deset atletů kvůli tomu, že nesplnili základní požadavky antidopingového programu a byli nedostatečně testováni.

Reklama