Hlavní obsah

Státní zastupitelství odložilo vyšetřování případu moderní pětibojařky z Tokia

Státní zastupitelství v Postupimi definitivně odložilo vyšetřování chování moderní pětibojařky Anniky Schleuové a reprezentační trenérky Kim Raisnerové ke koni během parkuru na olympijských hrách v Tokiu. Uvedli to právní zástupci obou žen.

Foto: Twitter@AndreasAndy3131

Německá moderní pětibojařka Annika Schleuová v olympijské soutěži v Tokiu.

Článek

Státní zastupitelství vyšetřovalo v případě jezdkyně Schleuové podezření z porušení zákona o ochraně zvířat, v případě trenérky podezření z týrání či napomáhání k týrání zvířat. Schleuová za zastavení vyšetřování zaplatila 500 eur (12 tisíc korun), které půjdou na prospěšné účely. Jak uvedli právníci, neznamená zaplacení této částky uznání viny.

Schleuová s Raisnerovou se v Tokiu postaraly o skandál v parkurové části pětibojařské soutěže, kterou měla Němka rozjetou na zlato. Vylosovaný kůň se jí vzpouzel a odmítal skákat, závodnice propukla v pláč a snažila se ho pomocí bičíku a ostruh přimět k poslušnosti. Trenérka ji vyzývala, ať koně udeří, a sama to také do jeho zadní části těla udělala.

Aféra měla také dalekosáhlý dopad na celý sport, neboť mezinárodní unie UIPM v listopadu rozhodla, že parkur z programu tohoto sportu vypadne. Jaká disciplína ho nahradí, dosud není jasné.

Reklama

Související témata: