Hlavní obsah

Vyšla kniha o OH v Tokiu, pokřtili ji šampioni Krpálek a Prskavec

Zhruba týden po skončení olympijských her vyšla oficiální publikace Českého olympijského výboru, která přibližuje dění v Tokiu. Dnes ji v Národním muzeu pokřtili judista Lukáš Krpálek a vodní slalomář Jiří Prskavec, majitelé dvou ze čtyř zlatých medailí české olympijské výpravy. O ty další se v Tokiu postarali střelec Jiří Lipták a tenisový deblový pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zprava olympijští vítězové, kajakář Jiří Prskavec a judista Lukáš Krpálek si s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem prohlížejí knihu Olympijské Tokio 2020.

Článek

Všichni medailisté z českého týmu, který si odvezl ještě čtyři stříbrné a tři bronzové medaile, jsou v horní části obálky knihy nazvané Tokio 2020. Pod touto značkou se olympijské hry konaly, i když byly kvůli pandemii koronaviru odloženy až na rok 2021. Texty novináře Jana Vitvara shrnují olympijské dění den po dni. Přibližují účast všech českých sportovců, ale také hlavní světové hvězdy. V publikaci jsou rovněž fotografie z doby koronavirové pandemie, aby ilustrovaly mimořádné okolnosti, kterým olympionici museli při přípravě čelit a které poznamenaly i samotnou olympiádu.

"Snažíme se, aby jak fotografie, tak ty texty vytvářely nějakou emoci. Všechno opadne, za půl roku, za rok, za dva, za pět, za deset na to zapomeneme, ale ty texty tady budou pořád," řekl předseda ČOV Jiří Kejval. Podobný pohled má také kajakář Prskavec, který na bronz z Ria 2016 navázal zlatou medailí. "Knížce bych popřál, aby skrze ty fotky a nadšení nás sportovců, kteří tam jsme, ty emoce předávala dál. Aby ten, který ji bude číst, prostřednictvím té knížky tak trochu nasál atmosféru, kterou jsme v Tokiu měli," řekl jeden ze kmotrů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva olympijští vítězové, judista Lukáš Krpálek a kajakář Jiří Prskavec

Tím druhým byl Krpálek, který měl stejnou čestnou roli už po olympijských hrách 2016, tehdy jako jediný český olympijský vítěz. "Koukal jsem do té knihy. Já jsem takový čtenář, který má rád hodně obrázků, což je tahleta knížka. Pokud se najdou stejní čtenáři, jako jsem já, tak budou určitě nadšeni," svěřil se. O fotografie se přímo z Tokia postarali Barbora Reichová a Václav Pancer.

První výtisky zbrusu nové publikace jsou brožované. V pevných deskách bude olympijská kniha na pultech od čtvrtka.

Reklama