Hlavní obsah

Zázrak v peřejích! Rohana namotivoval legendární proslov

Tokio

Před finále si pustil svoji oblíbenou scénu z filmu Hokejový zázrak o pouti amerických hokejistů za olympijským zlatem, aby ho namotivoval proslov kouče Herba Brookse v podání Kurta Russella. A pak se kanoistovi Lukáši Rohanovi povedl obdobný kousek. Však ani on nepatřil v Tokiu mezi žhavé medailové adepty.

Foto: Yara Nardi, Reuters

První tři muži závodu kategorie C1. Zleva Lukáš Rohan, Benjamin Savšek a Sideris Tasiadis

Článek

Film ze zimní olympiády v Lake Placid v roce 1980 viděl už tolikrát, zvlášť tuhle pasáž. „Jak Herb Brooks mluví v šatně s těmi outsidery, když jdou hrát proti Sovětům. Vždycky jsem se do té role dokázal vcítit," přiznával Rohan.

A stejně jako před 41 lety Američané zaskočili hvězdný výběr s Treťjakem, Fetisovem či Makarovem, nechal za sebou Rohan v Tokiu i stříbrné medailisty z posledních dvou olympiád Němce Siderise Tasiadise a Slováka Matěje Beňuše.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Kanoista Lukáš Rohan slaví stříbrnou medaili na olympijských hrách v Tokiu

„Také jsem byl outsider. A mně ta role outsidera vyhovuje," neskrývá 26letý Rohan. „Snad si ji ještě chvíli podržím," zadoufal, i když s olympijským stříbrem ve sbírce už to půjde asi těžko. „Tak si asi budu muset najít jiný film," pousmál se.

Právě Rohanova psychika prošla za poslední roky značnou proměnou. Dlouho se pral s nervozitou, nedokázal v závodech předvést, na co měl natrénováno. Až se domluvil na spolupráci s mentálním koučem Janem Mühlfeitem.

Už dlouho před cestou do Tokia spolu probírali Rohanův Den D, tedy moment, kdy se pojede o olympijské medaile. „Dopředu jsme se domluvili, že je jedno, jestli budu čtvrtý nebo desátý, ale chci do jízdy jít s plánem, že budu riskovat. Nechtěl jsem dojet do cíle s tím, že jsem jel na jistotu. Což byl můj případ v minulosti," přiznával.

Své předsevzetí naplnil dokonale, přes úvodní dotek branky jel naplno až do cíle. „Dřív bych začal zmatkovat, i kdyby to nebyl tak důležitý závod. Dneska jsem to hodil za hlavu. A to je zásluha Honzy," docenil práci na své psychice.

A tak si po závodě mohl vychutnávat gratulace od předsedy Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha i francouzské slalomové legendy Tonyho Estangueta. „Už to byl zážitek mít takové první gratulanty," přiznával stříbrný olympionik.

Reklama

Související témata: