Hlavní obsah

Ma Lung jako první stolní tenista obhájil olympijské zlato ve dvouhře

Tokio

Čínský stolní tenista Ma Lung v Tokiu jako první obhájil olympijský titul ve dvouhře. Ve finále porazil krajana a světovou jedničku Fan Čen-tunga 4:2, napodobil singlovou vítězku Čchen Meng a spolu s týmovými úspěchy vybojoval pod pěti kruhy už čtvrté zlato. Bronz získal Němec Dimitrij Ovtcharov.

Foto: ČTK

Čínský stolní tenista Ma Lung jako první obhájil olympijské zlato ve dvouhře ve stolním tenise.

Článek

Dvaatřicetiletý druhý nasazený Ma Lung získal jasně první set, ale o osm let mladší soupeř se zlepšil a vyrovnal. Za stavu 8:8 ve třetí sadě si zkušenější z obou hráčů vzal oddechový čas a poté se dostal do vedení o dva sety. Fan Čen-tung v utkání plném rychlých výměn dokázal snížit, avšak v šesté sadě už opět dominoval vítěz posledních tří světových šampionátů.

"Zápas proti Fan Čen-tungovi je asi jediný na světe, který můžu odehrát bez tlaku, není to jako proti soupeři z jiné země. Ale stále tu máme ještě týmovou soutěž, takže jsem se snažil krotit svou radost, abych se neuspokojil," uvedl Ma Lung, jehož od neděle v soutěži družstev doplní Fan Čen-tung a Sü Sin.

Číňané od zařazení stolního tenisu do programu olympiády v roce 1988 získali 30 z 35 zlatých medailí a na předchozích třech hrách ovládli všechny turnaje. Letos jim stoprocentní bilanci překazili už v úvodním mixu Japonci Džun Mizutani a Mimo Itóová.

Stolní tenis:
Muži - dvouhra:
Finále: Ma Lung - Fan Čen-tung (oba Čína) 4:2 (4, -10, 8, 9, -3, 7),
o 3. místo: Ovtcharov (Něm.) - Lin Jün-ťü (Tchaj-wan) 4:3 (11,- 9, -6, 4, -4, 13, 7)

Reklama

Související témata: