Hlavní obsah

Nepodporuji agresi. Podepište prohlášení, zní český návrh pro Rusy a Bělorusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podpis čestného prohlášení, které odmítá válku na Ukrajině, by měl být podmínkou účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži. Takové je doporučení nezávislé expertní skupiny pod vedením diplomata Michaela Žantovského.

Foto: ČOV/Barbora Reichová

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval (vlevo) a koordinátor expertní komise ČOV Michael Žantovský.

Článek

Navržený text zní následovně: „V souladu s cílem vytvořit mírovou společnost, obsaženém ve druhém základním principu olympismu Olympijské charty, prohlašuji, že se nepodílím na jakémkoli aktu agrese proti suverenitě a územní celistvosti členského státu OSN ze strany jiné země, ani ho nepodporuji, neomlouvám a neschvaluji."

Komise, v níž zasedali také trojnásobná olympijská medailistka Kateřina Emmons, diplomat Petr Kolář, právník Marek Procházka, senátor Jiří Růžička a zástupce Ministerstva zahraničních věcí Martin Smolek tím chce nastavit mantinely pro účast sportovců z Ruska a Běloruska, kteří by tak mohli startovat pod neutrální vlajkou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

„Zorganizujeme setkání expertní komise se zástupci Mezinárodního olympijského výboru, kterému předáme naše stanovisko," přislíbil předseda ČOV Jiří Kejval.

Mezinárodní olympijský výbor bude o startu Rusů a Bělorusů teprve rozhodovat, zatím nechává jejich účast v soutěžích a olympijských kvalifikacích na jednotlivých federacích. A počet sportů, které Rusy a Bělorusy za splnění určitých podmínek přijaly, roste.

Také doporučení české expertní komise, stejně jako MOV, obsahuje zákaz startu sportovců, kteří jsou ve smluvním vztahu s vojenskými a bezpečnostními složkami Ruska a Běloruska.

Plénum Českého olympijského výboru se přitom v dubnu postavilo proti jakékoli formě účasti Ruska a Běloruska v olympijských kvalifikacích i na samotných hrách v Paříži, dokud bude trvat válečný konflikt na Ukrajině. Podle Kejvala to ale není v rozporu s návrhem komise. „Pozice Českého olympijského výboru je naprosto jasná a neměnná,“ tvrdí.

Reklama