Hlavní obsah

Olympijské hry v Los Angeles budou zahájeny 14. července 2028

Los Angeles zahájilo oficiální odpočítávání do začátku olympijských her, které bude hostit v roce 2028. Pořadatelé v pondělí oznámili, že slavnostní zahájení se uskuteční 14. července 2028 a soutěže pod pěti kruhy se uzavřou 30. července. Paralympijské hry poté navážou od 15. do 27. srpna.

Foto: Český olympijský výbor

Olympijské kruhy - ilustrační foto

Článek

"Tento milník zhmotňuje hry pro všechny sportovce, kteří aktivně trénují pro svůj sen LA28 a pro všechny fanoušky, kteří je na jejich cestě sledují," uvedla pětinásobná olympijská medailistka v plavání Janet Evansová z organizačního výboru her.

Olympijské hry se v Los Angeles uskuteční potřetí v historii. Město už sportovní svátek hostilo v letech 1932 a 1984, paralympiádu uspořádá poprvé.

Pořadatelé hodlají využít už existující stadiony a k ubytování sportovců počítají s univerzitními kampusy. Chtějí tak udržet nízké náklady a omezit dopad olympiády na životní prostředí. Jejich přístup ocenil předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, který se slavnostního oznámení termínů zúčastnil.

"Práce a kreativita týmu LA28 na mě udělaly velký dojem," uvedl Bach. Vyzdvihl velké investice organizačního výboru do mládežnického sportu. "Pomůže to přivést nové olympijské fanoušky a zanechá odkaz pro další generace," dodal.

Reklama