Hlavní obsah

V Pekingu se půl roku před zimní olympiádou dolaďují poslední detaily

Praha/Peking

Půl roku před zahájením zimních olympijských her v Pekingu se v čínském hlavním městě dolaďují poslední detaily. Všech 12 sportovišť je připravených, dokončena je také drtivá většina mimosoutěžních staveb či dálnice a rychlodráha spojující jednotlivé oblasti. Finišuje rekonstrukce Národního stadionu, na kterém se stejně jako během letních her v roce 2008 uskuteční zahajovací i závěrečný ceremoniál.

Foto: Phil Noble, Reuters

Česká výprava během slavnostního nástupu na letních olympijských hrách

Článek

Peking je prvním městem, které bude hostit letní i zimní olympijské hry. Kromě stadionu "Ptačí hnízdo" poslouží sportovcům i hala "Kostka vody". V ní se před 13 lety konaly plavecké soutěže, příští rok tam najdou útočiště curleři.

Už na jaře se měla na olympijských sportovištích konat řada závodů Světového poháru i mistrovství světa ve snowboardingu a akrobatickém lyžování, ale všechny akce byly zrušeny kvůli přísným opatřením proti šíření koronaviru v nejlidnatější zemi světa. Pořadatelé doufají, že pandemická situace umožní ještě před hrami ostré zátěžové testy.

Šéf české mise Martin Doktor měl největší obavy z velkých vzdáleností. Centrum sjezdového lyžování a sportů v ledovém korytě Jen-čching je sto kilometrů od Pekingu a středisko pro zbývající sporty na sněhu Čang-ťia-kchou ještě o dalších sto kilometrů dál. K rychlejšímu cestování mezi nimi by měly přispět nová dálnice i rychlodráha.

Na předchozích zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu v roce 2018 startovalo 95 českých sportovců. Pokud v kvalifikaci premiérově uspějí hokejistky, mohl by počet reprezentantů poprvé v historii překročit stovku.

Zimní hry v Pekingu se budou konat od 4. do 20. února 2022. Organizátoři ještě kvůli pokračující koronavirové pandemii nespustili prodej vstupenek. Spolu se zástupci Mezinárodního olympijského výboru (MOV) nicméně doufají, že na rozdíl od her v Tokiu budou moct na stadiony diváci.

Reklama

Související témata: