Hlavní obsah

Českou nominaci do Turína bude tvořit až 89 sportovců

PRAHA

Do 15. ledna mají čeští sportovci šanci probít se do nominace na olympiádu. Výpravu přitom může tvořit až 89 členů. "Ale to je maximální možné číslo, máme vyjetých 67 míst, další sportovci mohou jet na pozvání jednotlivých federací nebo být donominováni do štafet či závodů družstev," upozorňuje místopředseda Českého olympijského výboru pro sport František Dvořák.

Foto: Event Concept

Aleš Valenta má nominaci na olympiádu jistou.

Článek

V akrobatickém lyžování je situace celkem jasná. Obhajovat zlatou medaili ve skocích bude Aleš Valenta, jenž si zajistil start umístěním v minulém ročníku Světového poháru, jistý start má i stříbrná boulařka z mistrovství světa Nikola Sudová. "Existuje ještě eventuální možnost účasti jedné boulařky," upozorňuje Dvořák. Tím se otvírá šance i pro Nikolinu sestru Šárku.

Běžců zřejmě jedenáct

V běhu na lyžích počítá Dvořák se startem šesti mužů a pěti žen. "Ale je možné, že lyžařský svaz navrhne jiný počet," říká. Biatlonistů odjede do Turína asi deset. "Muži i ženy si vyjeli po čtyřech kvótách a máme právo nominovat náhradníky do štafety," objasňuje Dvořák, jenž bude v Turíně působit jako šéf mise.

Bobisté potřebují k 15. lednu být do 22. místa ve Světovém poháru u dvojbobů a do 20. místa ve čtyřbobech s tím, že jednu zemi mohou zastupovat maximálně dvě posádky. Dvojice Danilevič-Gomola je nyní přesně 22., Veselý s Kobiánem jsou 26., Danilevičův čtyřbob je momentálně 23.

Možnost dodatečné nominace je ještě 15.-22. ledna na Challenge Cupu v Königsee, ten však je již po uzávěrce české nominace. "Ale pokud by někomu průběžné pořadí dávalo šanci na postup, můžeme stanovit podmínky, za kterých by byla posádka dodatečně nominována," doplňuje Dvořák.

Z krasobruslařů pouze Verner

Čeští muži ani ženy si v curlingu start v Turíně nezajistili. Krasobruslaři měli poslední šanci nominovat se na říjnovém vídeňském Memoriálu Karla Schäfera, z českých reprezentantů si jedno ze šesti míst vyjel pouze Tomáš Verner.

Do turnaje v ledním hokeji mužů se Česko automaticky kvalifikovalo jako jedno z prvních osmi týmů žebříčku federace IIHF. Do 22. prosince musí trenér Hadamczik nahlásit jména 23 hráčů (tři brankáři a 20 hráčů do pole), do 15. ledna pak může udělat v nominaci pět změn. Ženský turnaj Česko neobsazuje, v kvalifikační skupině v Podolsku skončilo třetí za postupujícími domácími Ruskami a Japonkami.

V rychlobruslení splnila česká naděje Martina Sáblíková limity na 1000, 1500 i 3000 metrů. "Otázka je, komu dalšímu umožní start mezinárodní federace," říká Dvořák. Potřebný čas na 3000 metrů zajela i Andrea Jirků. Na krátké dráze si na světových pohárech v Bormiu a Haagu vyjela start Kateřina Novotná na 500, 1000 i 1500 m. Jarmil Hrůza je čtvrtý mezi náhradníky.

Sáňkaři ještě bojují

Výkony z minulé sezóny má start prakticky zajištěný sáňkařka Markéta Jeriová. "Nadějně vypadají i Lukáš a Antonín Brožové," upozorňuje Dvořák na dvojici. Na start v Turíně má nárok 20 posádek, Brožové jsou teď ve SP přesně dvacátí. Nad počtem sdruženářů visí kvůli slabší aktuální výkonnosti otazník. "Budeme zvažovat, jestli má cenu do Turína posílat celé družstvo," říká místopředseda ČOV. Značně nejistá je účast skeletonistů. Ještě ale asi budou mít šanci při světových pohárech.

Ve skocích na lyžích je v plánu start pětice reprezentantů. Ve sjezdovém lyžování se zatím počítá až s deseti sjezdaři. "Uvidíme, jestli to bude pět a pět, je však možné, že poměr bude spíše ve prospěch kluků," přemítá Dvořák. Ze snowboardistů zatím splnila mezinárodní kritéria Petra Elsterová v paralelním obřím slalomu a Zuzana Vojtěchová s Michalem Novotným ve snowboardcrossu. Zajistit si účast v U-rampě se dál pokouší Martin Černík.

Reklama

Související témata: