Hlavní obsah

Hokejisté se divili: Jsme tu správně?

TURÍN

Klimatické podmínky, které včera vítaly české hokejové reprezentanty po příletu do dějiště zimních olympijských her, ve většině z nich vyvolávaly rozpaky. V Turíně je totiž od pátku slunečné počasí, a nebýt větru, šlo by doslova o jarní idylku. A po sněhu v ulicích italského města není ani památky.

Článek

"Když jsme dorazili, tak jsem chvíli přemýšlel, jestli jsme tu správně. Jestli náhodou nejsme na letní olympiádě. Žádný sníh ani mráz," usmíval se útočník David Výborný. "Jeli jsme z Milána autem, takže moc dojmů přímo z Turína nemáme. Ale s klukama jsme se jednoznačně shodli, že jsme spíše dorazili na letní olympijské hry. Vždyť čím Turín připomíná zimní?" přitakával brankář Tomáš Vokoun.

Výborný přiznával, že v posledních čtyřech pěti dnech už měl v hlavě boj na olympijském turnaji. "Myslím, že podobně na tom byli všichni hráči. Zejména v našem posledním zápase v NHL bylo cítit, že se nikdo nechce zranit. Byl to hrozný hokej," vykládal Výborný.

Právě on málem o start v Turíně přišel. V minulém týdnu ho při utkání s Los Angeles zasáhl puk z hokejky spoluhráče do obličeje. "V první chvíli jsem myslel, že mám po olympiádě a nikam nepojedu. Necítil jsem zuby. Naštěstí čelist nebyla zlomená. Měl jsem kliku, protože před čtrnácti dny měl můj spoluhráč stejný problém a je na pár týdnů ze hry mimo," tvrdil útočník Columbusu.

Židlický se po dění na olympiádě moc nepídil

V nominaci je nováčkem stejně jako obránce Marek Židlický či útočník Martin Erat. Čtyřiadvacetiletý forvard dorazil s obrovským nadšením. "Je to můj první velký turnaj v reprezentaci a hned půjde o olympijské hry. Doufám, že mám dostatečnou formu a bude se mi dařit jako v Nashvillu," přemítal Erat.

Židlický nezapřel pověst rozvážného pohodáře. "Po informacích o olympijských hrách jsem se moc nepídil. Soustředil jsem se hlavně na zápasy v NHL. Spíše jsme turínský turnaj řešili s klukama v kabině. Bezpochyby je to velká akce, ale pořád jde přece o hokej," vyprávěl s úsměvem devětadvacetiletý zadák. Zda vyrazí podpořit i ostatní české sportovce v boji o medaile, netušil. "Neznám program, takže uvidím, jak to půjde skloubit s našimi povinnostmi."

Reklama

Související témata: