Hlavní obsah

Sportovní dvojice Totmjaninová, Marinin získala olympijské zlato

TURÍN

Sportovní dvojice Taťjana Totmjaninová a Maxim Marinin se s amatérskou kariérou rozloučila ziskem zlaté olympijské medaile. Ruští krasobruslaři v součtu krátkého programu a volné jízdy získali rekordních 204,48 bodu a porazili dvojici čínských párů. Stříbro v Turíně vybojovali Tan Čang, Chao Čang, bronz získali jejich krajani Süe Šen, Čao Chung-po.

Článek

Mistři světa z posledních dvou let do posledního závodu kariéry vstoupili s maximálním soustředěním a na jejich tvářích byla před začátkem volné jízdy patrná nervozita. Předvedli prakticky bezchybný program s absolutním souladem i v sólových skocích, který je vynesl na olympijský trůn a navíc díky svému bodovému zisku vytvořili nové maximum v historii nového systému rozhodování. Prodloužili tak vítěznou olympijskou sérii Ruska a bývalého SSSR v této disciplíně, která trvá od roku 1964.

Stateční sourozenci Čangovi

Největšího potlesku se však dočkali stříbrní Číňané Tan Čang, Chao Čang, kteří uzavírali program finálového večera. Hned v úvodu volné jízdy partnerka ošklivě upadla při pokusu o ojedinělý odhozený čtverný salchow a poranila si vnitřní stehenní sval a tříslo levé nohy. Druhý pár průběžného pořadí po krátkém programu přerušil jízdu a nebylo jasné, zda bude moci pokračovat, ale Tan Čang sebrala síly a navzdory zranění odjela celou volnou jízdu. Ustála v ní i všechny trojité skoky, což čínské dvojici nakonec vyneslo stříbrnou medaili.

Bronzová medaile má cenu zlata pro mistry světa z let 2002 a 2003 Süe Šen a Čao Chung-po. Po partnerově operaci přetržené Achillovy šlachy začali trénovat až v listopadu a teprve 29. ledna skočili trojitý skok. Ve volné jízdě se nejzkušenější z čínských párů vyhnul zaváhání z krátkého programu a z páté příčky se posunul až na bronzovou pozici. V konečném součtu o pouhých 24 setin bodu porazil krajany Čching Pchang a Ťian Tchung.

Američané Rena Inoueová a John Baldwin se znovu pokusili o odhozený trojitý axel, který v krátkém programu předvedli jako první sportovní dvojice pod olympijskými kruhy, ale tentokrát se jim nepovedl. Partnerka neustála dopad náročného prvku, skončila na břiše a nejlepší zástupci zámořského krasobruslení obsadili sedmou příčku.

Výsledky - konečné pořadí:
1. Totmjaninová, Marinin (Rus.) 204,48 bodu, 2. Tan Čang, Chao Čang 189,73, 3. Süe Šen, Čao Chung-po 186,91, 4. Čching Pchang, Ťian Tchung (všichni Čína) 186,67, 5. Petrovová, Tichonov (Rus.) 181,69, 6. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 180,15, 7. Inouenová, Baldwin (USA) 175,01, 8. Obertasová, Slavnov (Rus.) 166,54, 9. Zagorská, Siudek (Pol.) 165,95, 10. Dubeová, Davison (Kan.) 159,71.

Reklama