Hlavní obsah

Úspěšní olympionici dostanou za zlato ve Vancouveru vyšší prémii

PRAHA

Čeští sportovci, kteří na zimních olympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010 získají zlatou medaili, se mohou těšit na vyšší prémii od Českého olympijského výboru, než bylo zvykem v minulosti. Výkonný výbor ČOV se na svém dnešním prvním jednání v novém složení rozhodl, že zvýší milionovou odměnu, kterou dostávali zlatí medailisté od her v Naganu 1998. Přesná suma však zatím nebyla určena.

Článek

Momentálně je tak jistá pouze skutečnost, že prémie za vítězství bude vyšší. "Nastal čas a je potřeba z různých důvodů tuto sumu zvýšit," řekl místopředseda ČOV pro sport František Dvořák ČTK.

Nová výše odměny bude známa až po příštím jednání výkonného výboru, které se uskuteční 25. března. "Dnes jsme se bavili o různých variantách a vypadá to, že bude podpořená filozofie zvýhodnit zlatou medaili," naznačil Dvořák, že odměny za další medaile se měnit nebudou.

Pozměněny však podle všeho budou odměny pro vícečlenné posádky a týmy, kterým se bude prémie určovat na základě stanoveného koeficientu. "Aby to bylo spravedlivější," řekl Dvořák. Jasnější podobu získá nový systém odměn již 5. března, dokdy mohou členové ČOV posílat své připomínky.

Výkonný výbor jednal i o svém programovém prohlášení, financování olympijské přípravy a zásadách nominace na hry ve Vancouveru. ČOV počítá ve svém návrhu s prakticky shodnými nominačními kritérii, jaká platila v minulosti.

Sportovci se kvalifikují na základě svých výsledků

Na olympiádu se kvalifikují zástupci sportovních disciplín na základě výsledků na vrcholných šampionátech a v seriálech Světových pohárů v letech 2008 až 2010. Podmínkou účasti je umístění do osmého místa na mistrovství Evropy nebo do šestnáctého na mistrovství světa, ale vždy do poloviny startovního pole.

Bere se i umístění nad 16. místo na MS, ale v první třetině výsledkové listiny, a do 16. místa v průběžném pořadí Světového poháru v olympijské sezoně. Na olympiádu může být vyslán i sportovec, který nesplní kritéria ČOV, ale získá nominační místo na jméno z mezinárodní federace.

"Oproti minulosti byly ale zásady nominace doplněny například o informace o štafetách, družstvech a posádkách. Nově musí skončit na vrcholných akcích do osmého místa a s podmínkou, aby byly v první polovině startovního pole," řekl Dvořák.

Stejně jako v předešlých letech platí, že sportovci musejí podepsat reprezentační smlouvu, závazek ve věci dopingu ve sportu a závazek sportovce o dodržování charty MOV. Členové doprovodných týmů musejí podepsat smlouvu o účasti na hrách.

Finální podobu všech dokumentů bude schvalovat plénum ČOV 22. dubna.

Reklama

Související témata: