Hlavní obsah

Vlajkonošem české výpravy při zahájení olympiády bude Jágr

VANCOUVER

Odtajněno! Českou olympijskou výpravu povede s vlajkou při pátečním zahájení na ploše haly BC Place ve Vancouveru největší hvězda hokejového týmu Jaromír Jágr. O přidělení čestné úlohy útočníkovi ruského Omsku informoval ve středu ráno kanadského času šéf olympijské mise František Dvořák.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaromír Jágr na tréninku národního týmu

Článek

Podle Dvořáka je výběr hvězdného hokejisty logický vzhledem k tomu, že je lední hokej v Kanadě sportem číslo 1. „Jarda je olympijský vítěz a hry se konají v hokejové zemi. Věřím, že to přinese štěstí nejenom hokejistům, ale celé výpravě,“ věří šéf české výpravy. „Je to dobrá zpráva pro českou misi. Jsem rád, že Jarda tuhle poctu přijal,“ poznamenal generální manažer hokejové reprezentace František Černík.

Jágr, jehož v pondělí čeká oslava osmatřicátých narozenin, v seznamu olympijských vlajkonošů navázal na kajakářku Štěpánku Hilgertovou, která se dostalo cti nést při zahájení českou vlajku na poslední olympijských hrách v Pekingu. Na poslední zimní olympiádě v Turíně se role ujala tehdy teprve vycházející hvězda světového rychlobruslení Martina Sáblíková. Vlajka se při zahájení vrátí do mužských rukou po šesti letech, v roce 2004 v Aténách nesl prapor plavec Květoslav Svoboda.

Česká olympijská mise vybírala vlajkonoše ze tří jmen, vedle Jágra byli na seznamu běžec na lyžích Lukáš Bauer a krasobruslař Tomáš Verner. Olympijský vítěz z Nagana bude bude osmým hokejistou v roli vlajkonoše. Prvním byl v roce 1948 ve Svatém Mořici Vladimír Zábrodský, dosud posledním brankář Jiří Králík v Sarajevu 1984.

Do zahájení her ve Vancouveru zbývají již jen dva dny. Slavnostní ceremoniál proběhne pod střechou haly BC Place a organizátoři si proto slibují hojnou účast sportovců, kteří v případě konání pod širým nebem často raději volili klid a přípravu na olympijské závody. Zahájení začíná v pátek 12. února v 18 hodin západního kanadského času, resp. v sobotu 13. února ve 3:00 středoevropského času.

Reklama