Hlavní obsah

Cologna vyhrál olympijský skiatlon před obhájcem Hellnerem

Krasnaja Poljana
Aktualizováno

Běžec na lyžích Dario Cologna opanoval v Krasné Poljaně stejně jako před čtyřmi lety ve Vancouveru úvodní mužský závod olympijských her a získal zlato ve skiatlonu. Sedmadvacetiletý Švýcar, jenž před čtyřmi lety triumfoval na volné patnáctce, tentokrát ve finiši těsně porazil obhájce titulu Marcuse Hellnera ze Švédska. Nejlepší z Čechů dojel Martin Jakš na 28. místě.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Švýcar Dario Cologna (vpravo) na trati olympijského skiatlonu.

Článek

Třetí doběhl v závodu na 15 km klasicky a 15 km volně Nor Martin Johnsrud Sundby. Vítěz Tour de Ski a vedoucí muž průběžného pořadí SP porazil na cílové pásce o jednu desetinu Rusa Maxima Vylegžanina. Domácí tak na olympijských hrách stále marně čekají na první cenný kov.

Cologna naopak dotáhl ke zlatému vrcholu sezónu, která pro něho začala katastrofálně. Úřadující mistr světa ve skiatlonu si v listopadu při tréninku přetrhl vaz v kotníku a hrozilo, že bude muset celou zimu vynechat. Teprve týden před začátkem olympiády se vrátil do Světového poháru, v Toblachu se uvedl druhým místem na klasické patnáctce.

Češi nezachytili klíčový nástup

Žádný z Čechů nezachytil po zhruba 12 kilometrech klasické části první vážný nástup, po němž se utrhla asi dvacetičlenná skupina se všemi favority. Po přezutí v bruslařské části postupně odpadlo několik dalších závodníků, velký balík se ale držel pohromadě až do posledního kola.

Rozhodovalo se v posledním prudkém stoupání před stadiónem, v němž se utrhli Cologna, Hellner, Vylegžanin a Sundby. O naděje tu naopak přišel domácí favorit Alexander Legkov, který v kopci škobrtl a zlomil hůlku. Zcela odpadl i Nor Petter Northug. Majitel čtyř medailí z Vancouveru na posledních dvou kilometrech nabral manko téměř minutu a půl.

Bauer se šetřil na patnáctku

Nejlepší z Čechů Martin Jakš obsadil 28. místo. Za vítězným Colognou zaostal o 2:36,7 minuty. Petr Novák doběhl na 36. příčce, Jiří Magál byl čtyřiačtyřicátý.

Lukáš Bauer, který se ve Vancouveru postaral sedmým místem o nejlepší český výsledek ve skiatlonu, nedělní závod ale vynechal a soustředí se na klasickou patnáctku.

Skiatlon mužů na 2x15 km:
1. Cologna (Švýc.) 1:08:15,4 hod.
2. Hellner (Švéd.) -0,4
3. Sundby (Nor.) -1,4
4. Vylegžanin -1,5
5. Černousov (oba Rus.) -13,6
6. Gaillard (Fr.) -14,4
7. Richardsson (Švéd.) -16,3
8. Dürr (Rak.) -16,6
9. Manificat (Fr.) -18,2
10. Nelson (Švéd.) -22,3
...28. Jakš -2:36,7
36. Novák -3:13,1
44. Magál (všichni (ČR) -4:34,1.

Reklama

Související témata: