Hlavní obsah

Obětoval svou kariéru. Dcera se mu odvděčila zlatou olympijskou medailí zalitou slzami

Svůj triumf oplakala. Sedmnáctiletá americká snowboardistka Chloe Kimová neudržela po svém vítězství v U-rampě žen emoce a rozplakala se. Za jejím životním úspěchem stojí zásadní rozhodnutí jejího otce, který před deseti lety ukončil svou kariéru inženýra, aby svou dceru, která je označovaná za zázračné dítě amerického snowboardingu, podporoval naplno.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Chloe Kimová svůj triumf oplakala.

Článek

Kimová na hrách v Pchjongčchangu ovládla dnešní závod v U-rampě. Čtyřnásobná šampiónka zámořských X-Games se tak ve věku 17 let a 296 dnů stala nejmladší olympijskou vítězkou na sněhu. Překonala švýcarskou lyžařku Michelu Figiniovou, která v roce 1984 v Sarajevu vyhrála sjezd, když byla o 19 dní starší.

"Dneska jsem vyhrála pro celou rodinu, za všechno vděčím jí," řekla na tiskové konferenci Kimová. "Můj táta toho pro mě obětoval hrozně moc. Nevím, jestli bych něco takového dokázala, kdybych byla na jeho místě. Vzdát se úplně všeho jenom kvůli snu a jenom proto, že vaše dítě miluje sport, který dělá," dodala.

Její triumf sledovali přímo v Koreji i její rodiče a Kimová na otcovu pomoc často vzpomínala. "Ale nerada o tom mluvím, protože táta se pak vždycky začne naparovat," uvedla se smíchem snowboardistka. "Teď to budu další tři roky poslouchat. Vždycky bude říkat: Pamatuješ, jak jsi o mně mluvila na tiskové konferenci," dodala.

Kim Čong-čin, který spolu se ženou odešel z Koreje ještě před narozením dcery, přidal, že skončit v práci si mohl dovolit, protože už dokázal rodinu finančně zajistit. Přiznal, že před závodem byl velmi nervózní. "Každý o ní sice mluvil jako o favoritce, ale nikdy nevíte, co se stane. Klidně mohla třikrát spadnout," uvedl. "Jakmile ale měla za sebou první jízdu, byl jsem v klidu a mohl jsem si užít zbytek dne," dodal.

Reklama

Související témata: