Hlavní obsah

Snowboarding a lyžování? Propojme to víc, říká po triumfu Ledecké rakouská hvězda

Pchjongčchang

Lyžařské zlato Ester Ledecké ze superobřího slalomu nadchlo na olympijských hrách v Pchjongčchangu i její kolegy ze světa snowboardingu. Rakušan Benjamin Karl, jenž patří stejně jako česká reprezentantka mezi hlavní favority paralelního obřího slalomu, to považuje za skvělou reklamu pro snowboarding a přimlouvá se za větší propojení Světových pohárů obou odvětví.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Ester Ledecká na trati superobřího slalomu, v němž získala naprosto nečekaně olympijské zlato!

Článek

"Měl jsem takovou radost, jako bych to zlato vyhrál sám," řekl čtyřnásobný mistr světa. "Lyžařské vítězství Ester mě strašně těší, protože je to i pro náš sport velká věc. O snowboardingu teď všichni mluví," dodal dvaatřicetiletý Karl, jenž má ve sbírce olympijské stříbro z Vancouveru a bronz ze Soči.

Z toho, že Ledecká patří ke světové extratřídě nejen na snowboardovém prkně, ale i na lyžích, není Rakušan úplně překvapený. "Léta jsem tvrdil, že lyžování a snowboarding jsou příbuzné druhy. A taky jsem už říkal, jak by bylo skvělé, kdybychom my snowboarďáci mohli jezdit s lyžařským Světovým pohárem a byli něco jako předkapela. Byla by to skvělá symbióza, jsme jako bratři a sestry, patříme dohromady," prohlásil.

Ledecká je navíc podle něho jasným důkazem, že je spojení snowboardingu a lyžování pro sportovce velkým přínosem. Sám se na lyžařské závody často chodí dívat, aby okoukal techniku a mohl nové nápady zapracovat do své jízdy. "Devadesát procent technických věcí je stejně relevantních pro snowboardisty i pro lyžaře," uvedl trojnásobný vítěz Světového poháru.

Sám proto na lyžích také trénuje, aby mohl posouvat své limity na snowboardu. Jako příklad uvádí zvládnutí a využití rychlosti v zatáčkách. "Tohle je vidět i u Ester," poznamenal.

Reklama

Související témata: