Hlavní obsah

Stockholm chce hry v roce 2026. Chybí mu jedno sportoviště, podělil by se s Nory

Pchjongčchang

Plány Stockholmu na uspořádání zimních olympijských her v roce 2026 dostaly konkrétnější podobu při dnešní prezentaci projektu v dějišti her v Pchjongčchangu. Švédská metropole se o pořádání hodlá podělit se středisky ve Falunu a Aare a absenci sáňkařské dráhy chce vyřešit spoluprací s norským Lillehammerem.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Sáňkařská dráha Stockholmu chybí. Na ilustračním snímku český reprezentant Ondřej Hyman během tréninkové jízdy.

Článek

Švédská členka Mezinárodního olympijského výboru Gunilla Lindbergová slibuje levné hry, při nichž by se většinou využily již existující sportovní objekty. A to i za cenu mnohem větších vzdáleností mezi sportovišti. Falun, který by byl centrem klasického lyžování, dělí od Stockholmu 250 kilometrů. Na sjezdovky do Aare, kde bude příští rok už podruhé v krátké době mistrovství světa v alpských disciplínách, je to šest set kilometrů a více než sedm hodin jízdy.

Stejně daleko je norský Lillehammer, dějiště her v roce 1994, kde je nejbližší ledový tobogan. Švédové dokonce uvažují o tom, že by soutěže sáňkařů, bobistů a skeletonistů přenechali Lotyšsku nebo Německu.

Stockholm, který zimní hry ještě nikdy nepořádal, kandidoval už pro rok 2022, ale z boje odstoupil. Pořadatelství nakonec získal Peking. Problémem současné kandidatury může být to, že zatím nemá podporu švédské vlády.

Úmysl uspořádat hry v roce 2026 dosud deklarovaly švýcarský Sion, kanadské Calgary a japonské Sapporo, jehož šance jsou však vzhledem k tomu, že dvoje předchozí hry hostí Asie, jen minimální. Kandidaturu Innsbrucku zmařilo referendum, což může být i případ Sionu, kde se hlasování místních obyvatel uskuteční v červnu.

Uzávěrka přihlášek je 31. března, pořadatele Mezinárodní olympijský výbor vybere v září příštího roku na zasedání v Miláně.

Reklama

Související témata: