Hlavní obsah

Výjimky pro Rusko zavinily roztržku

Pchjongčchang

Třaskavým tématem se při zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Pchjongčchangu před pátečním zahájením bojů pod pěti kruhy stalo téma startu ruských sportovců. MOV kvůli dopingové aféře v Soči 2014 nejprve totiž ruský olympijský tým z účasti v Pchjongčchangu vyloučil, následně umožnil start 168 vybraným sportovcům. Nemusí však jít o konečné číslo.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Článek

„Velká část světa věří, že MOV selhal. Souhlasím, že je třeba vrátit Rusko zpět do olympijské rodiny, ale podle našich podmínek," prohlásil člen MOV Kanaďan Richard Pound, jenž zakládal Světovou antidopingovou agenturu (WADA). „Čtyřicet let důkazních standardů přestalo existovat," zlobil se první prezident WADA, jenž v rozhovorech se zahraničními médii mluvil o spiknutí a prohlásil, že jde o pouhé slovíčkaření. „Náhle se trvá na absolutním důkazu, přestože je zde nepochybný závěr," hartusil Pound, který je uznávaným právníkem.

„Mluvil jsem v olympijské vesnici s reprezentanty Kanady, tvé země. Chválili rozhodnutí MOV a děkovali za ochranu čistých sportovců," kontroval prezident MOV Thomas Bach. „Verdikt CAS nechápu. Byl to šok, jsem rozčarován. Naše důkazy byly dostatečně silné a sankce ospravedlňovaly," apeloval člen MOV Švýcar Denis Oswald, aby rozhodnutí o dodatečné pozvánce ruských sportovců bylo negativní.

Sportovní arbitrážní soud (CAS) minulý týden kvůli údajnému nedostatku důkazů zrušil 39 ruským sportovcům doživotní tresty a 28 vrátil i výsledky ze Soči. MOV už sice odmítl žádost třinácti ruských olympioniků o dodatečnou nominaci, jenže CAS bude přímo v Koreji posuzovat dvaatřicet žádostí ruských sportovců, kteří se údajně připravují nedaleko Pchjongčchangu a v případě kladného verdiktu jsou připraveni na hrách startovat v týmu nesoucím označení Olympijští sportovci z Ruska.

Reklama

Související témata: