Hlavní obsah

Zlatý plán, slzy pro dědečka, ochranné rukavice! Americká kráska touží po dalším triumfu

Pchjongčchang

Ve Světovém poháru je suverénně nejúspěšnější sjezdařkou historie a roli královny rychlostních disciplín chce Lindsey Vonnová potvrdit i na olympijských svazích v Koreji. Alespoň jedno zlato by americká kráska ráda ještě získala a má k tomu extra motivaci. Triumf by věnovala nedávno zesnulému dědečkovi.

Foto: J. David Ake, ČTK/AP

Plačící Lindsey Vonnová na tiskové konferenci.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vonnová plakala na tiskové konferenci

Když na něj v Pchjončchangu na tiskové konferenci vzpomínala, propukla v pláč. Osmaosmdesátiletý Don Kildow v 50. letech sloužil v americké armádě během války v Koreji, a když na toto téma přišla dnes řeč, neubránila se lyžařka emocím. "Moc mi chybí a přála bych si, aby tady byl se mnou. Byl mi oporou, nesmírně důležitou součástí mého života. Chci vyhrát pro něj," řekla Vonnová.

Třiatřicetiletá lyžařka bude startovat na olympiádě počtvrté. O minulé hry v Soči přišla kvůli operaci kolena a chce navázat na zlato ve sjezdu z Vancouveru, kde brala i bronz ze super-G. Ve středisku Jongpchjong pojede tři závody, obří slalom vynechá. Poprvé se představí v sobotu 17. února v superobřím slalomu.

Vonnová pod pěti kruhy startovala poprvé v 17 letech v Salt Lake City, kde jela kombinaci. Její sportovní život lemují zdravotní problémy, teď se cítí v dobré kondici i pohodě. "V roce 2010 jsem na tom byla zdravotně mnohem lépe, ale teď jsem silnějším sportovcem. Nejen fyzicky, i duševně. Mám toho hodně za sebou," porovnávala.

Aby nyní riziko zdravotních problémů eliminovala co nejvíce, seděla před novináři v tenkých černých rukavicích. Bála se nákazy norovirem, který koluje mezi pracovníky her. "Nechci být nemocná. Nevím, kdo z vás třeba je. Chci mít prostě jistotu," vysvětlila.

Ve Světovém poháru se v počtu vítězství zatím dostala na číslo 81. Dál se blíží absolutnímu rekordu švédské legendy Ingemara Stenmarka, na něhož jí chybí pět vítězství. Hned po olympiádě na další útočit nebude, protože si dopřeje pauzu. "Poletím domů a pár závodů vynechám," řekla dnes.

Startovat nebude v Crans Montaně ani v Ofterschwangu, ve finále Světového poháru v Aare už chce znovu závodit. "A pak určitě ještě nejmíň jednu sezonu. Chci rekord překonat," slíbila.

Reklama

Související témata: