Hlavní obsah

Změna u biatlonistů! Smíšenou štafetu pojede poprvé mladičká Davidová

Pchjongčchang

Smíšenou štafetu okysličí mladá krev. Někdejší parádní českou disciplínou pokračuje v úterý (12.15 SEČ) biatlonový program olympiády a trenéři na druhý úsek postaví jednadvacetiletou Markétu Davidovou. Rozbíhat štafetu bude Veronika Vítková, třetí úsek čeká Ondřeje Moravce, finišovat bude Michal Krčmář.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Česká biatlonistka Markéta Davidová nastoupí do smíšené štafety.

Článek

Ze stříbrného kvarteta v Soči zůstali Vítková a Moravec, pochyb nebylo ani o startu stříbrného medailisty ze sprintu Krčmáře. Při nepovedené jediné smíšené štafetě této sezóny v Östersundu (13. místo) štafetu doplňovala Eva Puskarčíková, ale v Pchjongčchangu se lepší formou prezentuje mladá Davidová.

„Nevím, jestli sem Makula odjížděla s tím, že pojede mixštafetu, každopádně tu byla druhá nejrychlejší, takže to velký oříšek nebyl," přiznával šéftrenér Ondřej Rybář. Talentovaná Davidová do Světového poháru naskočila teprve v minulé sezóně, ale v Pchjongčchangu se blýskla 15. místem ve sprintu, 18. v závodě s hromadným startem, ve stíhačce byla 25. V této sezóně je pevnou součástí ženské štafety, teď si odbude premiéru v té smíšené.

O Vítkové nebylo pochyb, jediným otazníkem byl stav jejích zad, která si pochroumala před sobotním závodem. „Určitě je to lepší. V neděli jsem nebyla na lyžích, teď jsem si šla zastřílet a cítím se dobře," pochvalovala si po pondělním odpoledním tréninku.

Moravec, jenž v Soči finišoval, poběží tentokrát na třetím úseku. „Po nervózním začátku se tu střelecky stabilizoval, je to zase ten starý známý Ondra. Ale Michal tady ukázal, že je finišman, kterého se může bát spousta závodníků," vysvětloval Rybář, proč postaví stříbrného závodníka ze sprintu na poslední úsek.

Češi v poslední době trochu vyklidili pozice, ale papírové předpoklady i výsledky v Pchjongčchangu je mezi širokou skupinu medailových kandidátů řadí. „Dlouho byla mixštafeta naší vlajkovou lodí, poslední dobou se to hrozně srovnalo, o širší pódium se může prát čtrnáct štafet. Nás cíl byl vždy bojovat o tu šestku," hlásí Rybář.

„Ale musí se to sejít všem čtyřem lidem. Je úplně jedno, jestli máte tři bohy, potřebujete čtyři stabilní střelce. Pokud nejste Norové, co jsou běžecky nejrychlejších na všech úsecích," připomíná Moravec.

Slavné české smíšené štafety
MS Nové Město 2013bronz
Vítková, Soukalová, Soukup, Moravec
ZOH Soči 2014stříbro
Vítková, Soukalová, Soukup, Moravec
MS Kontiolahti 2015zlato
Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články