Hlavní obsah

Diplomatický bojkot OH v Pekingu ze strany USA je v pořádku, uvedl Fiala

Diplomatický bojkot nadcházejících zimních olympijských her v Pekingu ze strany Spojených států je podle designovaného premiéra Petra Fialy (ODS) v pořádku. Fiala dnes ČTK sdělil, že ohledně českého postoje nechce v tuto chvíli předbíhat. Předpokládá, že rozhodne celá vláda. Fiala bude stát v čele kabinetu koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými, které podepsaly před měsícem vládní koaliční dohodu.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS).

Článek

Spojené státy v pondělí oznámily, že se na únorové olympijské hry v Pekingu nevypraví žádní představitelé americké vlády. Rozhodnutí zdůvodňují porušováním lidských práv v Číně, mimo jiné v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Vláda prezidenta Joea Bidena zároveň vyjádřila podporu americkým sportovcům, kteří na hry pojedou.

Fiala zatím nechce předbíhat ohledně toho, jaký bude postoj české vlády a diplomacie. "Předpokládám, že to bude rozhodnutí celé vlády. Osobně se domnívám, že diplomatický bojkot ze strany USA je v pořádku," sdělil ČTK Fiala.

Postoj Spojených států dnes ostře kritizovala Čína. Země pohrozila "rezolutními protiopatřeními", která blíže nespecifikovala. Podle čínského ministerstva zahraničí se USA snaží narušit olympiádu na základě ideologických předsudků a lží.

Reklama

Související témata: