Hlavní obsah

I bez hráčů NHL bude olympiáda zajímavá s možným překvapením, řekl Šatan

Absence hráčů z NHL na olympijských hrách v Pekingu může podle šéfa slovenského hokeje a generálního manažera Miroslava Šatana přinést vyrovnanější turnaj s možným velkým překvapením jako v jihokorejském Pchjongčchangu. Před necelými čtyřmi lety získalo nečekanou stříbrnou medaili Německo, které bylo navíc ve finále i blízko senzačnímu vítězství nad Ruskem.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Miroslav Šatan na archivní fotografii

Článek

"Na olympiádě by měli být nejlepší hráči, sám si to pamatuji z aktivní kariéry. Ale i bez hráčů NHL bude olympiáda zajímavá a opět může dojít na překvapení jako minule v případě Německa. Je to obrovská šance pro hráče z Evropy a my bychom byli rádi jedním z těch překvapení," uvedl Šatan na oficiálním webu slovenského svazu.

Bývalý vynikající útočník si dobře uvědomuje, že Slovensko může na absenci hvězd z NHL vydělat. "Nejsilnější hokejové země ztratí více než my. Olympijský turnaj se kvalitativně vyrovná. Jak už jsem řekl, budeme se snažit stát se pozitivním překvapením," řekl Šatan.

Trenér švédské reprezentace Johan Garpenlöv přiznal, že stejně jako český kouč Filip Pešán neustále pracoval se dvěma scénáři. "Celý podzim jsme pracovali na dvou verzích - NHL a evropské. Odehráli jsme dva turnaje (Euro Hockey Tour), na kterých jsme měli víceméně odlišné týmy. Důvodem bylo, že jsme si uvědomovali, že se může stát, že hráči z NHL nepojedou. Teď začneme pracovat s evropskou verzí a druhou odložíme," uvedl Garpenlöv podle agentury Reuters s tím, že jej ale mrzí, že elitní světoví hráči budou v Pekingu chybět.

Složitá jednání čekají zejména zástupce zámořských asociací. "I když jsme zklamaní, rozhodnutí NHL a NHLPA respektujeme. Bez ohledu na něj se těšíme na olympijské hry a věříme, že dáme dohromady tým, který nám dá šanci vyhrát zlatou medaili v Pekingu," uvedli představitelé USA Hockey v prohlášení na svém webu. Američané musí nyní sestavit nový realizační tým, podle původních plánů měl nominaci sestavovat generální manažer Minnesoty Bill Guerin. "Brzy oznámíme seznam nových jmen a do poloviny ledna i nominaci hráčů," dodali Američané.

Reklama

Související témata: