Hlavní obsah

Krásné gesto. Olympijský šampion věnoval zlatou medaili dceři vězněného čínského disidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gesto hodné velikána. Dvojnásobný olympijský rychlobruslařský šampion Niels van der Poel věnoval jednu ze svých dvou zlatých medailí z Pekingu dceři vězněného čínsko-švédského spisovatele a disidenta Kuej Min-chaje. Vítěz závodů na 5 000 a 10 000 metrů chce tímto gestem upozornit na porušování lidských práv v Číně.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Rychlobruslařský šampion Niels van der Poel s medailí za závod na 10 000 metrů.

Článek

Švédský rychlobruslařský šampion van der Poel měl hned po zisku zlaté medaile ze závodu na 10 km na olympijských hrách v Pekingu plán, že s ní naloží jinak, než že si ji vystaví doma na poličce. Svého vítězství chtěl využít k odsouzení omezování svobody projevu a utlačování etnických menšin v Číně.

Van der Poel ostře kritizoval čínský režim už po návratu z olympijských her. Svou medaili z desetikilometrového závodu nyní věnoval dceři spisovatele Kuej Min-chaje, který si v Číně odpykává desetiletý trest vězení, Angele Gui.

"Uvědomuji si, že Kuej Min-chai kvůli tomu propuštěn nebude. Jsem si vědom i toho, že čínský lid kvůli tomu nepřestane trpět útlakem. Ale já opravdu, opravdu věřím ve svobodu projevu," řekl poté pětadvacetiletý švédský rychlobruslař.

Reklama

Související témata: