Hlavní obsah

Nadávky jenom pršely. Švédové prohru těžce přijímali, Rusové mluvili o největších nervech v životě

Finále byli blízko. Zatraceně blízko. Vždyť stačilo, aby ve čtvrté sérii samostatných nájezdů proměnil Tömmernes nebo v páté Lander. Nebo aby gólman Johansson následně vychytal Jakovleva. Jenže ani jedno z toho se nestalo, a v osmé sérii naopak rozhodl Gricjuk, takže výběr Tre kronor může na svůj třetí olympijský triumf v historii zapomenout. Naopak ruští hokejisté nadále živí naději na obhajobu zlata z Pchjongčchangu, v neděli od 5:10 SEČ jim jako poslední v cestě budou stát Finové.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Obrovská radost ruských hokejistů

Článek

PEKING (Od našeho zpravodaje) - Smutným hrdinou Seveřanů se stal jejich 30letý kapitán Anton Lander. Spoluhráč Jana Kováře ze švýcarského Zugu sice nejprve ve 47. minutě zbavil kouzla brankáře Fedotova, když bekhendovou dorážkou vyrovnal na 1:1, jenže v páté sérii nájezdů na gólmana CSKA Moskva nevyzrál.

„Je to na ho*no, fakt to stojí za ho*no. V tuhle chvíli to stojí za ho*vno," jen ze sebe dokázal v první chvíli vysoukat Lander, jenž poslední čtyři sezony působil v ruské KHL.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hokejisté Švédska se radují z branky

„V prodloužení i nájezdech jsme měli velké šance, abychom vyhráli. Přál jsem si to i kvůli Larsovi (brankáři Johanssonovi), který celý turnaj podává výborné výkony a finále by si zasloužil. „Některé velké zápasy prohrajete, jiné vyhrajete. Tuhle porážku je ale těžké přijmout," přiznal Lander.

Kousek od krachu

Těžko ale musel skousávat křepčení Rusů procházejících kolem něj mixzónou. Vždyť sborná byla v nájezdech kousek od krachu.

„Šlo o největší nervy, jaké jsem kdy v životě zažil," připustil 26letý zadák Avangardu Omsku Damir Šaripzjanov. Na některé nájezdy jsem se ani nedíval, jak jsem byl nervózní," dodával klubový parťák české brankářské jedničky Šimona Hrubce.

Foto: David W Cerny, Reuters

Hokejisté Švédska bojovali v semifinále olympijského turnaje s Ruskem

Zatímco Rusové v neděli ráno českého času vyzvou v boji o zlato Finsko usilující o historický triumf pod pěti kruhy, Švédové musejí rychle zmobilizovat. Už 20 hodin po smolné semifinálové bitvě budou bojovat o bronz se Slováky (od 14:10 SEČ).

„Jsem na náš tým hrdý. Hráli jsme proti dobrému ruskému týmu a přejeme jim štěstí ve finále proti Finsku," říkal Lander a těžko říct, jestli jeho slova byla jen vysokou školou diplomacie, nebo převážila švédsko-finská rivalita.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Zklamaní hokejisté Švédska

Výběr Tre Kronor se prý dokáže rychle přešaltovat na zápas o bronz, byť jde jen o slabou náplast za zápas o zlato. „Budeme na Slováky připraveni, o tom se vůbec nemusíme bavit. Všichni víme, co je ve hře," dodal Lander.

Reklama

Související témata: