Hlavní obsah

Olympiáda bez české jedničky. Plány Razýmové změnilo nečekané těhotenství

Aktualizováno

Všechno naplánovat nelze. Úvahy o budoucnosti se mění. Běžkyně na lyžích Kateřina Razýmová těsně před startem olympijské sezony nečekaně otěhotněla a celou nadcházející včetně her v Pekingu vynechá. Příchod prvního potomka třicetiletá závodnice očekává na přelomu jara a léta, ke sportovní kariéře se chce v budoucnu vrátit.

Foto: Czech Ski and Snowboard

Kateřina Razýmová bude na mistrovství světa v Oberstdorfu největší českou nadějí.

Článek

„Miminko jsme plánovali, načasování však vzhledem k nadcházející olympijské sezoně úplně nevyšlo. Přesto ale máme z této novinky obrovskou radost," poznamenala Razýmová v tiskové zprávě lyžařského svazu. „Zatím se cítím dobře, a tak v omezené míře ještě pokračuji v tréninku, který mi můj stav umožňuje," podotkla.

Razýmová zahájila přípravu na olympijský rok standardně, zkraje podzimu ale začala cítit, že tělo začíná reagovat jinak. „V průběhu září jsem se ale cítila nepřiměřeně unavená a na konci září zjistila, že jsem těhotná. Pořád jde o poměrně ranou fázi těhotenství, nicméně je jasné, že bych sezonu absolvovat nemohla," líčila.

Foto: Czech Ski and Snowboard

Kateřina Razýmová při stoupání na sjezdovku Alpe Cermis.

„Z čistě sportovního hlediska je to pro nás v olympijské sezoně samozřejmě ztráta. Katka dlouhodobě prokazovala stabilní a vysokou výkonnost, ve výpravě do Pekingu měla být jednou z největších nadějí napříč všemi disciplínami spadajícími pod svaz lyžařů. Nicméně jsou záležitosti, které jednoznačně převyšují sport. A Katka aktuálně prožívá nejkrásnější věc, která ji mohla potkat. Držím palce, aby vše pokračovalo, jak má," poznamenal svazový prezident Lukáš Heřmanský.

Razýmová věří, že lyžování dává vale pouze dočasně. „Sportovní cíle, které jsem si vytyčila pro tuto sezonu, zcela jistě nesplním, to je jasné. Ráda bych o ně ale zabojovala v dalším ročníku 2022/2023. Žen, které návrat po mateřské úspěšně zvládly, je ve vrcholovém sportu mnoho. Uvidíme, jak to půjde u mě," uvedla česká závodnice.

„Podobnou situaci jsem zažil přesně před devatenácti lety s Kateřinou Neumannovou, které mateřství přineslo následné největší úspěchy v její kariéře. Přeji Kateřině, aby šla ve sportovních šlépějích své jmenovkyně," uvedl předseda úseku běžeckých disciplín Aleš Vaněk.

Reklama

Související témata: