Hlavní obsah

Schoutenová získala v hromadném závodu třetí zlato v Pekingu, mužům vládl Swings

Závěrečné olympijské závody rychlobruslařů s hromadným startem vyhráli Belgičan Bart Swings a Irene Schoutenová. Nizozemská hvězda završila soutěže na ledovém oválu v Pekingu ziskem třetího zlata a celkově čtvrtého cenného kovu. Swings navázal na stříbro z premiérového představení disciplíny na předchozích hrách v Pchjongčchangu a pro Belgii vybojoval první zlato ze zimních olympijských her po 74 letech.

Foto: Susana Vera, Reuters

Závěrečný olympijský závod rychlobruslařek s hromadným startem vyhrála Irene Schoutenová.

Článek

Devětadvacetiletá Schoutenová, jež už v Pekingu ovládla vytrvalostní závody na 3000 a 5000 metrů a v závodě družstev získala bronz, porazila v závěrečném finiši Ivanii Blondinovou z Kanady o šest setin sekundy. Před čtyřmi lety získala v hromadném závodu bronz. Třetí dojela ve finále plném pádů Italka Francesca Lollobrigidaová. Kvůli zranění z tréninku nenastoupila k poslednímu startu v Pekingu Nikola Zdráhalová.

Třicetiletý Swings rovněž předvedl v závěru závodu skvělý finiš a přespurtoval všechny soupeře. Naposledy na ZOH uspěla belgická sportovní dvojice Micheline Lannoyová a Pierre Baugniet v krasobruslení v roce 1948.

Foto: Phil Noble, Reuters

Závod rychlobruslařů s hromadným startem vyhrál Belgičan Bart Swings

O další cenné kovy se podělili Korejci. Druhý skončil Čchong Če-un, obhájce zlata I Sung-hun má bronz. Souboj s dvojicí korejských rychlobruslařů těsně prohrál trojnásobný mistr světa Joey Mantia z USA a po fotofiniši skončil pod stupni vítězů čtvrtý.

Dalším karambolem v Pekingu skončil sen o obhajobě zlata pro Nanu Takagiovou. Japonka ztroskotala v semifinále po pádu ve stejné zatáčce, v níž skončila na zemi i ve finále soutěže družstev. V té její zaváhání stálo Japonky zlato.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Rychlobruslení:
Závod s hromadným startem:
Muži:
1. Swings (Belg.) 63
2. Čchong Če-un 40
3. I Sung-hun (oba Korea) 20
4. Mantia (USA) 10
5. Aldoškin (Rus.) 6
6. Cučija (Jap.) 6
7. Wenger (Švýc.) 4
8. Ičinohe (Jap.) 3
9. Bergsma (Niz.) 3
10. Odor (Rak.) 2
Ženy:
1. Schoutenová (Niz.) 60
2. Blondinová (Kan.) 40
3. Lollobrigidaová (It.) 20
4. Kilburgová (USA) 10
5. Kim Pone-um (Korea) 6
6. Maltaisová (Kan.) 6
7. Zujevová (Běl.) 4
8. Satová (Jap.) 3
9. Pechsteinová (Něm.) 3
10. 10. Czyszczonová (Pol.) 2

Reklama

Související témata: