Hlavní obsah

Statní bobisté se mačkají na pokoji a mění odznáčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejmenší z tria olympijských vesnic v oblasti Jen-čching mají zatím početní převahu bobisté, které spolu se sáňkaři a skeletonisty budou postupně doplňovat sjezdaři. Kvarteto českých závodníků mělo o něco víc volného času než čekalo, po drobných logistických problémech se k nim bob dostal teprve v pondělí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bobisté Dominik Záleský (zleva), Jakub Nosek, Jan Šindelář a Dominik Dvořák před odletem do Pekingu.

Článek

Nejeli do neznáma. Tým v čele s pilotem Dominikem Dvořákem už si dráhu Siao-chaj-tchuo vyzkoušel v říjnu při testovacích závodech. „Už tehdy byla dobře připravená. Když to srovnám s Koreou, kde jsme při testech přijeli na staveniště, tady už byla v dobrém stavu,“ vzpomíná Dvořák, jenž vyrazil na svou třetí olympiádu.

Koryto se od té doby nezměnilo, přesto můžou být průjezdy jiné. „Šířka ledu může výrazně ovlivnit řízení. Není to tak, že když jsme minule třeba třináctku projeli hladce, teď bychom šli na držku. Ale můžeme narazit do mantinelu,“ vysvětluje Dvořák.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dominik Dvořák (@dyykej)

„A vypadá to, že led opravdu malinko narostl,“ hlásil po úvodním tréninku. Na něj si Češi museli chvilku počkat, a tak se chystali na suchu a poznávali olympijskou vesnici. „Je fakt nádherná. Je menší, není přelidněná,“ pochvaluje si i brzdař Dominik Záleský, jehož čeká olympijská premiéra.

„Super podmínky i zázemí. Jen pokoje jsou malé, trochu se tam s Kubou Noskem mačkáme,“ s úsměvem komentuje Dvořák fakt, že pokoje jsou dimenzované spíše na drobnější Číňany než na statné bobisty.

Čím si krátí Češi volné chvíle? Oblíbenou olympijskou kratochvílí v podobě výměny odznáčků.

„Je lepší, když má člověk nějakou vzpomínku, třeba odznáček od Kanaďana Krippse nebo Němce Friedricha,“ soustředí se Dvořák na absolutní špičky svého sportu, byť cenným artiklem jistě bude i odznáček od Jamajčanů, které inspiroval slavný film Kokosy na sněhu a na hry se vracejí po 24 letech.

Reklama