Hlavní obsah

V nominaci švédských hokejistů na OH je sedm mistrů světa a jedenáct nováčků

Sedm mistrů světa a jedenáct nováčků na velké mezinárodní akci zařadil trenér švédských hokejistů Johan Garpenlöv do nominace na únorové olympijské hry v Pekingu. Ověnčen úspěchy je útočník Marcus Krüger z Curychu, který získal v letech 2013 a 2015 Stanleyův pohár s Chicagem, v roce 2017 zlato na světovém šampionátu v Paříži a Kolíně nad Rýnem a v případě triumfu v Číně může vstoupit do Triple Gold Clubu.

Foto: ČTK

Hokejisté Švédska. Archivní foto

Článek

Zlaté medaile z roku 2017 i z následující sezony má útočník Dennis Everberg z Rögle, ve Francii a Německu vybojovali titul také forvardi Joakim Nordström z CSKA Moskva a Carl Klingberg z Zugu. O rok později byli s Everbergem v kádru brankář Magnus Hellberg ze Soči a útočník Jacob de la Rose z Färjestadu. Už v roce 2013 ve Stockholmu se radoval bek Erik Gustafsson z Luley.

Na první velkou mezinárodní akci se mohou těšit brankář Lars Johansson z Petrohradu, obránci Lukas Bengtsson z Dinama Minsk, Emil Djuse z Rapperswilu, Christian Folin z Frölundy, Linus Hultström z Magnitogorsku a útočníci Linus Johansson s Gustavem Rydahlem z Färjestadu, Lucas Wallmark z CSKA Moskva, Fredrik Olofsson z Oskarshamnu, Daniel Brodin z Fribourgu a Mathias Bromé z Davosu.

Na minulé olympiádě v Pchjongčchangu byli Hellberg, Gustafsson, Everberg a další útočník Anton Lander z Zugu. Na loňském mistrovství světa v Rize, kde Švédové poprvé v historii nepostoupili do čtvrtfinále a skončili devátí, se představili gólman Adam Reideborn z CSKA Moskva, beci Jonathan Pudas ze Skelleftey, Henrik Tömmernes ze Ženevy a útočníci Max Friberg z Frölundy a Pontus Holmberg z Växjö.

Zkušenosti z NHL mají vedle Krügera také Hellberg, Gustafsson, Folin, De la Rose, Bromé, Everberg, Friberg, Klingberg, Lander, Nordström, Wallmark a bek Oscar Fantenberg z Petrohradu. Nordström byl v roce 2015 také členem týmu Chicaga, který získal Stanleyův pohár, ale sehrál v play off jen tři zápasy.

Švédové zahájí olympijský turnaj ve čtvrtek 10. února v 5:10 SEČ proti Lotyšsku, o den později je od 9:40 SEČ čeká v základní skupině C Slovensko a v neděli 13. února nastoupí od 9:40 SEČ v severském derby proti Finsku.

Nominace hokejistů Švédska na olympijské hry v Pekingu (9.-20. února):
Brankáři: Magnus Hellberg (Soči/KHL), Lars Johansson (Petrohrad/KHL), Adam Reideborn (CSKA Moskva/KHL),
obránci: Erik Gustafsson (Lulea), Jonathan Pudas (Skelleftea AIK), Lukas Bengtsson (Dinamo Minsk/KHL), Emil Djuse (Rapperswil-Jona/Švýc.), Oscar Fantenberg (Petrohrad/KHL), Christian Folin (Frölunda/Švéd.), Linus Hultström (Magnitogorsk/KHL), Henrik Tömmernes (Ženeva/Švýc.),
útočníci: Jacob de la Rose, Linus Johansson, Gustav Rydahl (všichni Färjestad), Carl Klingberg, Anton Lander (oba Zug/Švýc.), Joakim Nordström, Lucas Wallmark (oba CSKA Moskva/KHL), Dennis Everberg (Rögle), Max Friberg (Frölunda), Pontus Holmberg (Växjö), Fredrik Olofsson (Oskarshamn), Daniel Brodin (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Mathias Bromé (Davos/Švýc.), Marcus Krüger (Curych/Švýc.).

Reklama

Související témata: