Hlavní obsah

Vichr a mráz zkrátil poslední závod běžkařů. Novák kvůli únavě nenastoupil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémní podmínky si v závěru olympijských her pohrávají s jejich programem. Po odložení týmového závodu sjezdařů v Jen-čchingu se kvůli silnému větru a mrazu měnil plán i v Čang-ťia-kchou. Poslední závod běžců na lyžích měl v sobotu o hodinu odložený start a pořadatelé zkrátili 50kilometrovou trať na 30. Do závodu nakonec nenastoupil český reprezentant Michal Novák.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Michal Novák do závodu na 30 kilometrů nenastoupil

Článek

 PEKING (Od našeho zpravodaje) - Z českých běžců tak na startu zůstali Adam Fellner a Petr Knop. „Dopoledne jsme s Michalem usoudili, že s ohledem na kumulovanou únavu po absolvování celého programu her není ve stavu v těchto podmínkách absolvovat tak těžký závod," uvedl trenér mužské reprezentace Vasil Husák.

Novák má za sebou starty ve skiatlonu (18. místo) a na klasické patnáctce (50.), individuálním (23.) i týmovém sprintu (14.) a ve štafetě na 4x10 km (12.). „V tomto prostředí a za těchto podmínek se nám nepodařilo dostatečně zregenerovat. Jako trenér jsem proto udělal rozhodnutí, které by mělo především ochránit zdraví sportovce," dodal kouč.

Vítr v běžeckém areálu dosahoval v nárazech rychlosti téměř 50 km/h a pocitová teplota spadla na -20 stupňů Celsia. S ohledem na podmínky a s přihlédnutím k náročnosti zdejších tratí proto organizátoři rozhodli o zkrácení maratonské trati na třicet kilometrů.

Reklama

Související témata: