Hlavní obsah

Bilesová a další gymnastky chtějí kvůli obtěžování astronomické odškodné po FBI

Čtyřnásobná olympijská vítězka Simone Bilesová a další gymnastky, které zneužíval lékař Larry Nassar, chtějí více než miliardu dolarů (přes 23 miliard korun) po FBI. Odškodné požadují kvůli tomu, že FBI ignorovala první obvinění vznesená vůči bývalému dlouholetému lékaři amerického gymnastického svazu několik let před tím, než byl za své činy odsouzen, uvedli jejich právní zástupci.

Foto: Sport.cz

Americká gymnastka Simone Bilesová na archivním snímku

Článek

Generální inspektor ministerstva spravedlnosti loni dospěl k závěru, že FBI udělala zásadní chyby, když se v roce 2015 dozvěděla o obviněních proti Nassarovi. "Je na čase, aby byla FBI pohnána k zodpovědnosti," řekla jedna z předních amerických gymnastek Maggie Nicholsová.

Mezi přibližně 90 navrhovatelkami jsou vedle Bilesové i další olympijské šampionky Aly Raismanová a McKayla Maroneyová. FBI má nyní šest měsíců na to, aby na tyto požadavky zareagovala.

V roce 2015 tři gymnastky místním agentům FBI v Indianapolis oznámily, že je Nassar obtěžoval. Úřad ale nezahájil formální vyšetřování.

Když se o podobných nařčeních dozvěděli v roce 2016

agenti v Los Angeles, sice to začali vyšetřovat, ale také neupozornili úřady v Michiganu, kde Nassar jako lékař působil. Nassar byl zatčený až na podzim 2016 po vyšetřování na michiganské státní univerzitě.

Ředitel FBI Christopher Wray loni při slyšení v Senátu uznal, že jeho úřad zásadně chyboval. "Je mi strašně líto, že v FBI byli lidé, kteří měli šanci zastavit tohle monstrum v roce 2015 a neudělali to. A to je neomluvitelné," řekl tehdy.

Nassar byl v roce 2018 za zneužívání gymnastek a držení dětské pornografie odsouzen v několika procesech k více než 300 letům vězení. Svědčilo proti němu přes 350 žen. Michiganská univerzita se s více než třemi stovkami obětí už před třemi lety dohodla na odškodnění ve výši 500 milionů dolarů. V dubnu požadovalo po FBI odškodné třináct žen, každá z nich chce 10 milionů dolarů. Současný společný požadavek v součtu na miliardu dolarů s tím dubnovým nesouvisí.

kab maz

Reklama

Související témata: