Hlavní obsah

Boxerská asociace nechce kvůli Rusku Evropské hry jako olympijskou kvalifikaci

Boxerská asociace IBA vyzvala Mezinárodní olympijský výbor (MOV), aby boxerské soutěže na Evropských hrách nebyly součástí olympijské kvalifikace. Reaguje tak na zákaz pro ruské a běloruské sportovce v Krakově startovat. Naopak kvůli přístupu IBA k boxerům z Ruska a Běloruska řada zemí včetně Česka bojkotuje letošní světové šampionáty.

Foto: Anushree Fadnavis, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

IBA, vedená Rusem Umarem Kremljovem a sponzorovaná Gazpromem, je dlouhá léta terčem kritiky a tradičnímu sportu hrozí vyloučení z olympijského programu. Další spory nastaly poté, co asociace dovolila Rusům a Bělorusům navzdory válce na Ukrajině startovat v jejích soutěžích a bez omezení. Březnové MS žen v Indii i květnový šampionát mužů v Uzbekistánu proto bojkotovala řada zemí, včetně Čechů.

Zaměří se místo toho na Evropské hry v Krakově od 21. června do 2. července. Jako olympijské kvalifikace budou sloužit pro 19 různých sportů. IBA však nyní požádala MOV, aby boxerským soutěžím status kvalifikace pro OH v Paříži odebral.

"Vyloučením z Evropských her přišli ruští a běloruští sportovci o možnost kvalifikovat se pro Paříž 2024," uvedla IBA v prohlášení a připomněla nedávné doporučení MOV sportovním federacím, aby navzdory pokračující agresi na Ukrajině vrátily sportovce s ruským a běloruským pasem jako neutrální do svých soutěží.

Reklama