Hlavní obsah

Čech závodil na Krymu. Teď se na něj valí kritika z ministerstva i Ukrajiny

Svou účastí na závodech v Sevastopolu pobouřil hned několik institucí. Počínání nejznámějšího českého skokana do vody z extrémních výšek Michala Navrátila vyvolalo kontroverzi. Podle Deníku N ho za účast na akci kritizuje ministerstvo vnitra, svaz plaveckých sportů i Ukrajina. Rusko poloostrov Krym anektovalo v roce 2014, většina světa to ale neuznává. České úřady cestu občanům na Krym nedoporučují.

Foto: ČSPS/Ivo Stejskal

Highdiver Michal Navrátil na archivním snímku

Článek

Navrátil pondělní nový závod z věže ve výšce 27 metrů, jehož se zúčastnilo 12 sportovců i z Ruska, Španělska, Polska, Brazílie či Kolumbie, vyhrál. Ministerstvo vnitra se však bude jeho cestou zabývat, protože vicemistr světa v extrémních skocích do vody z roku 2017 je zaměstnancem jeho sportovního centra Olympu.

Nový ředitel Olympu Michal Volf o Navrátilově cestě na Ruskem okupované území nevěděl. "Má nahlášenou řádnou dovolenou. Jako zaměstnavatel jsme ho na žádnou cestu nevyslali. Vůbec o tom nevím. Naše organizace jeho cestu nepřipravovala ani se na ní nepodílela" řekl Volf Deníku N. Na otázky deníku Navrátil nereagoval.

Předseda výkonného výboru svazu plaveckých sportů Navrátilovu cestu odsoudil. "Nevěděli jsme o tom a budeme se tím zabývat," řekl Petr Ryška. Překvapený byl i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). "Tohle nepovažuju za vhodné v době, kdy se Rusko snaží ukrást další kus svobodné Ukrajiny," podotkl.

Končící velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis uvedl, že ukrajinské úřady skokana opakovaně upozornily, že porušuje jejich zákony a usnesení mezinárodních organizací. Cestu označil za nezákonnou s tím, že se jí bude Ukrajina detailně zabývat.

Reklama

Související témata: