Hlavní obsah

Hašek vysvětlil své postoje ruské televizi, která se k jejich odvysílání nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejová legenda Dominik Hašek od zahájení války na Ukrajině zastává nesmiřitelný postoj vůči Rusku a po pěti měsících konfliktu se dál ostře vymezuje vůči každému cizinci, který zamíří do KHL. Když ho ruský kanál Match TV požádal o rozhovor, bývalý gólman mu ve středu vrátil odpovědi na všechny dotazy poslané emailem. Pro přesnost dokonce dvojjazyčně a s požadavkem neprovádět úpravy v jeho vyjádření. Jenže podle webu isport.cz, který celý text publikoval, dosud nic odvysíláno nebylo, ani se neobjevilo na televizní obrazovce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dominik Hašek na archivním snímku.

Článek

Hašek nejprve vysvětloval, proč žádá legislativní úpravu, která by zakázala všem českým občanům pracovat v Rusku. „Práce z definice vytváří hodnoty. To znamená, že čeští občané u vás svojí prací vytvářejí hodnoty pro ruský stát a tím vlastně podporují jeho vojenskou agresi proti našemu demokratickému spojenci Ukrajině. Velmi se tím zvyšuje nebezpečí pro Českou republiku, a to je třeba zákonem urychleně zastavit," citoval isport.cz z Haškova vyjádření. V něm zazněl i gólmanův požadavek zakazující českým občanům pracovat „v zemi nepřítele, který vojensky napadl našeho spojence, zabíjí tam desetitisíce lidí a vyhrožuje nám dokonce jadernou bombou," mínil držitel olympijského zlata z Nagana, který na ruské mediální scéně čelí urážkám.

Mailem odpověděl i na provokativní dotaz, zda považuje ruské sportovce za fašisty. „Mezi základní rysy fašismu patří militarismus, silná vůdčí osobnost ve vedení státu, nacionalismus, tedy nadřazování svého národa nad druhý, a averze k cizincům," objasnil Hašek s dodatkem vůči novináři, že mnohé formy fašismu současná politika Ruska vyzařuje.

Svůj postoj pak konkrétně přiblížil. „Ruská federace vydává v poměru na počet obyvatel a svůj HDP na zbrojení v procentech téměř nejvíce ze všech zemí na světě, to je fakt. Že v čele ruského státu je dlouhodobě osobnost, která je téměř nad zákon, ovlivňuje média a často brání lidem se shromažďovat a veřejně ho kritizovat, je také pravda," napsal Hašek.

„No a nacionalismus, tedy slova, z nichž je cítit od politických a mediálních reprezentantů vaší země jistá nadřazenost nad ukrajinským národem, také slyším často," naznačil bývalý gólman, podle nějž je pro něj jako občana nemyslitelné přijmout, že někdo útočí na cizí zemi za účelem získání jejího území ve svůj prospěch. Také z tohoto důvodu věří, že při pražském utkání NHL mezi San Jose a Nashvillem nebudou ruským hráčům vydána česká víza.

Hašek se podle odpovědí publikovaných na isport.cz ostře vymezil i vůči Alexandru Ovečkinovi, který je ruskou hokejovou ikonou. „Podporoval vašeho prezidenta Putina už ve volbách po anexi Krymu. Tedy poté, kdy vaše armáda zabrala území svrchované demokratické země Ukrajiny. V zásadě ho podporuje i nyní, když na titulní stránce svého facebookového profilu nadále má jeho fotku. V jeho případě se jedná o velkou zodpovědnost za desetitisíce mrtvých. A to jak Ukrajinců, tak ruských mužů a kluků," sdělil Hašek.

Rusové mu ale sarkasticky připomínají, že když před 11 lety chytal za Spartak Moskva, nechal si na masku namalovat i jeden ze symbolů města Chrám Vasila Blaženého. „Bylo mi to ctí a vždy na to budu rád vzpomínat. Na spoluhráče, členy realizačního týmu i naše fanoušky. O to více na vás všechny dnes apeluji, abyste udělali vše, co je ve vašich silách a pomohli zastavit agresi své země na Ukrajině. Budu pak na vás všechny jako bývalý Spartakovec velmi hrdý!" uvedl Hašek a poslal i vzkaz suspendovaným ruským sportovcům.

„Je mi to líto, ale v současné době nemůžeme přijmout mezi sebe a soutěžit se sportovci země, která vojensky napadla sousední stát, a jejíž armáda každý den zabíjí stovky lidí včetně dětí na území svrchované demokratické země. Neviňte z dané situace nikoho jiného, ale především sebe a lidi, kteří vaši armádu vyslali na Ukrajinu zabíjet a zabírat její území," napsal v mailu Hašek, jenž by z ruské strany rád slyšel apel na prezidenta Putina.

„Aby vraždění na Ukrajině zastavil. Bojíte se, nebo ho podporujete? V každém případě jste lidé, které váš národ obdivuje, kterým naslouchá a vaše slova, v kterých odsoudíte agresi ruské armády na Ukrajině, mohou mít velký vliv na ukončení války," uvedl Hašek a slíbil, že jakmile ruská armáda opustí území Ukrajiny, přestanou tam létat bomby a Kreml začne platit dohodnuté odškodné za obrovské hospodářské škody, udělá vše pro to, aby se Rusko mohlo na sportovní scénu vrátit.

Reklama

Související témata: