Hlavní obsah

Česko - Švýcarsko 6:1České pozemkářky v přípravě třikrát vyhrály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři zápasy - tři vítězství. České reprezentantky v pozemním hokeji třikrát vyhrály nad Švýcarskem a připsaly si důležité body do světového rankingu. Svěřenkyně irského kouče Garetha Grundieho tak úspěšně odstartovaly cestu, na jejímž vrcholu by měla být účast na olympijských hrách v roce 2028. Na tu povedou v následujících letech postupné krůčky v podobě kontinentálních šampionátů. Pro nově se rodící tým okolo kapitánky Kateřiny Laciné, bude právě srpnová kvalifikace na mistrovství Evropy prvním ostrým měřením sil s evropskou špičkou.

Foto: Český svaz pozemního hokeje

České pozemní hokejistky v přípravě třikrát vyhrály nad Švýcarskem.

Článek

V případě postupu do elitní divize ME by dokonce byla ve hře i účast na OH v Paříži. „Samozřejmě bychom se tomu vůbec nebránili. Uděláme vše, co je v našich silách, nicméně dlouhodobý cíl je opravdu nastaven na Los Angeles," svěřil se irský kouč českého národního celku Gareth Grundie.

Grundie je u českého týmu lehce přes měsíc a trojutkání se Švýcarskem tak pro něj bylo prvním zápasovým testem jeho svěřenkyň. První duel v Praze byl spíše opatrnější. I na Švýcarkách, které okupují podobné příčky na světovém žebříčku jako Češky, byla znát nesehranost. České pozemkářky dokázaly proměnit více šancí a vyhrály 3:1. Stejný výsledek se opakoval při druhém klání v Plzni. Třetí duel byl pro diváky nejatraktivnější. Češky v Edenu zvítězily 6:1.

„Zejména v posledním utkání na Slavii bylo na našich hráčkách vidět více energie, chuti a bojovnosti. Zkoušeli jsme každý den na Švýcarky malinko jiný systém, osvědčil se zejména ten z neděle, kdy jsme byli i brankově efektivnější," neskrýval irský kouč. „S průběhem celého trojutkání jsem velmi spokojen. Rotovali jsme 26 hráček, každá z nich měla šanci ukázat, že do týmu patří. Určitě máme na čem stavět, zároveň však víme, na čem v budoucích týdnech zapracovat. Pokud bych měl být konkrétní, tak to bude hodně i o fyzické připravenosti, která bude jedním z důležitých faktorů úspěchu na kvalifikaci ME v Irsku."

Celek byl složen z hráček několika generací. Nejzkušenější Češkou byla Tereza Mejzlíková, medailistka z halového evropského i světového šampionátu. „S přípravou jsme spokojené. Byla tu možnost si při ostrém utkání vyzkoušet nové herní systémy, ale také například standardní situace. S novým koučem přichází změny, které potřebují čas na zažití, ale už nyní mohu říci, že se jedná o zajímavý impuls," svěřila se pětatřicetiletá bývalá kapitánka národního týmu, která před akcí oficiálně předala pásku Kateřině Laciné. „Už byl čas. Cítím, že vedoucí roli po mně musí přebrat mladší," usmála se Mejzlíková.

Novou kapitánkou se stala belgická legionářka a aktuálně největší hvězda českého pozemního hokeje, Kateřina Laciná. „Moc si vážím toho, co Tereza celému českému hokeji dala. Je to pro mě velká čest přebírat pásku právě od ní. Jsem moc ráda, že se nám rozhodla ještě pomoci na hřišti a udělám vše pro to, abych týmu dávala stejně pozitivní energie, jako mu dávala s páskou v posledních letech ona," reagovala.

„Utkání se Švýcarskem pro nás byla prvním testem. Jsem ráda, že se výsledkově podařila, nicméně máme mnoho prostoru pro zlepšení. Čeká nás tvrdá práce, ale všechny jsme ochotné tvrdě bojovat a připravit se co nejlépe na důležité turnaje, které nás nejen letos čekají," svěřila se k hernímu kempu Laciná, kterou nyní s reprezentačním týmem čeká lehčí tréninkový blok.

Hráčky z české ligy mají navíc před sebou v následujících dvou týdnech vyvrcholení domácí sezony v podobě play off. Tréninky národního týmu jsou koordinovány společně s přípravou v klubech, takže chod ligy není nijak narušen. „Podařilo se nám společně s kluby připravit dobrý plán, kdy vnímáme jejich potřeby a na druhé straně si kluby uvědomují důležitost národního týmu. Věříme, že se nám povede dostat český pozemní hokej v následujících letech nejen do evropské špičky, ale také na olympijské hry," dodal Martin Capouch, jeden z asistentů reprezentačního kouče.

Reklama

Související témata: