Hlavní obsah

Český plavec Příborský překonal kanál La Manche

GAP-GRIZ-NEZ

Jednadvacetiletý český plavec Jan Příborský z týmu FIDES Brno překonal v neděli za dvanáct hodin a pět minut kanál La Manche. Do vody vstoupil v anglickém Doveru ve tři hodiny ráno a na francouzský břeh u města Gap-Griz-Nez vystoupil po patnácté hodině.

Článek

Příborský musel na svůj pokus čekat téměř dva týdny, neboť před ním byli na seznamu uchazečů ještě další plavci, kterým nepřálo počasí. Kanál měří třiatřicet kilometrů, ale odvážlivci ve skutečnosti urazí mnohem větší vzdálenost, protože je unáší proud.

Sedmý v řadě

"Když jsem vstupoval ráno do vody, tak byla dost hustá mlha. Postupně se ale počasí uklidnilo, i když podmínky ideální nebyly," řekl po svém pokusu Příborský. Jeho přípravu vedl závěrečný rok dálkový plavec Michal Štěrba a přes kanál La Manche jej vedl zkušený lodivod Reg Brickell.

Příborský je sedmým českým plavcem, který překonal kanál La Manche. Úspěšní byli dosud František Venclovský v letech 1971 a 1975, Jan Novák 1974 a 1975, Richard Blatný a Libor Laštík 1998 a také dvě ženy Ludmila Jelínková 1988 a Dana Zbořilová v roce 2001.

Loni se o překonání kanálu marně pokoušeli Petr Mihola a Richard Haan, jejichž pokus zastavila v polovině trati velká bouře. Loni překonal kanál La Manche i první slovenský plavec Zoltán Makai, jenž na svůj pokus potřeboval jedenáct hodin a dvaadvacet minut.

Reklama

Související témata: